Web Analytics
Kina dodala 700 vrsta na listu zaštitićenih kopnenih divljih životinja - BetaRS

Kina dodala 700 vrsta na listu zaštitićenih kopnenih divljih životinja

Zelena Srbija | 10.07.2023 | access_time 15:40
Kina dodala 700 vrsta na listu zaštitićenih kopnenih divljih životinja
FOTO: Xinhua/Ding Lei

Kina je dodala još 700 vrsta na svoju nedavno ažuriranu listu kopnenih divljih životinja od važne ekološke, naučne i društvene vrednosti, dodatno proširujući pravni osnov zaštite divljih životinja i podižući svest javnost o tome, piše Sinhua.

Prvi put objavljena 2000. godine, lista sada uključuje ukupno 1.924 vrste divljih životinja, uključujući 1.028 ptica, 450 gmizavaca, 253 vodozemaca i 91 sisara, navela je Nacionalna uprava za šumarstvo i pašnjake.

Među dodanim vrstama su Terpsiphone incei, vrsta ptica koja je stekla popularnost među posmatračima ptica poslednjih godina i Muntiacus putaoensis, ugrožena vrsta jelena.

Na listi se pojavilo i šest vrsta iz roda Certhiidae. Te ptice koje se obično viđaju u šumama veoma su korisne za kontrolu šumskih bolesti i štetočina, rekao je Sun Juehua, istraživač sa Kineske akademije nauka.

Prilagođavanja su zasnovana na principima davanja prioriteta ekološkoj zaštiti, zadovoljavanju potreba naučnih istraživanja i koristi za društveni razvoj, rekao je Džang Džengvang, profesor sa Pekinškog normalnog univerziteta.

Kina primenjuje različite kategorije i nivoe zaštite za divlje životinje. Dok su retke i ugrožene vrste pod ključnom zaštitom, druge životinje kojima je takođe potrebna zaštita stavljaju se na listu kopnenih divljih životinja od važne ekološke, naučne i društvene vrednosti.

Neke vrste su skinute sa ažurirane liste jer se već nalaze na listi za divlje životinje pod ključnom zaštitom države, koja nudi viši nivo zaštite.

U međuvremenu, sa ažurirane listi uklonjene su divlje svinje, koje se više, kao vrsta, ne suočavaju sa pretnjom po opstanak. Uklonjene su i neke druge vrste koje imaju relativno veliku populaciju i kojima više ne preti izumiranje. Civet mačke (cibeta) su uklonjene sa liste iz više razloga, uključujući veličinu njihove populacije koja se razmnožava u divljini.

Kina je jedna od zemalja sa najvećim brojem divljih životinjskih vrsta na svetu, među kojima je 8.197 vrsta kičmenjaka.

"Prilagođavanje i proširenje obima zaštite liste pružiće pravni osnov za suzbijanje uništavanja divljih životinja i njihovih staništa i nelegalnih poslovnih aktivnosti, poboljšati sposobnost zaštite i upravljanja i svest javnosti, te promovisati zaštitu i poboljšanje kineske ekološke sredine", rekao je Džang.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija