Web Analytics
Forum svetskih naučnika za tehnološku saradnju u Sinđijangu - BetaRS

Forum svetskih naučnika za tehnološku saradnju u Sinđijangu

Zelena Srbija | 10.07.2023 | access_time 15:50
Forum svetskih naučnika za tehnološku saradnju u Sinđijangu
FOTO: Xinhua/Feng Yang

Naučnici i preduzetnici iz više od 30 zemalja okupili su u Urumćiju, na Forumu koji se fokusira na tehnološku saradnju u okviru inicijative Pojas i put i razvoj zelenog Puta svile.

Ceremonija otvaranja Međunarodnog foruma mladih naučnika 2023. o ekologiji i resursima održivog razvoja Puta svile u glavnom gradu autonomnog regiona Sinđiang Ujgur na severozapadu Kine održana je 8. jula, objavila je Sinhua.

Tokom foruma, učesnici su, između ostalog, razgovarali o temama kao što su ekološke barijere i ekološka bezbednost u sušnim područjima, održivo očuvanje i korišćenje bioloških resursa, zeleno istraživanje energetskih i mineralnih resursa.

Komiljon Tojibaev, direktor Instituta za botaniku Akademije nauka Republike Uzbekistan, istakao je značaj istraživačkih napora i napora na zaštiti u planinama Tjanšan, koje se prostiru preko Kazahstana, Uzbekistana, Kirgistana i kineskog Sinđianga u ukupnoj dužini od 2.500 km.

"Planine Tjanšan su bogate prirodnim resursima i biodiverzitetom i mogu biti platforma za naučnu saradnju između zemalja centralne Azije i Kine. Treba da kombinujemo naše akademske napore i pokrenemo dobar razgovor", rekao je on.

Za Kinu i zemlje Centralne Azije takođe postoje mogućnosti i potencijali za saradnju u izgradnji fotonaponskih (PV) elektrana u pustinjskim oblastima, kaže Liu Benli, istraživač sa Severozapadnog instituta za eko-životnu sredinu i resurse pri Kineskoj akademiji nauka, dodajući da se PV postrojenja mogu sinergijski razvijati sa ekološkim okruženjem i poljoprivrednom i stočarskom industrijom, kao što je povećanje pokrivenosti vegetacijom u okolini.

Forum je takođe stvorio priliku za mlade naučnike širom sveta da razmene mišljenja. Naučnici su pozvali na uključivanje više naučnika u inicijativu Digitalna Zemlja dubokog vremena ( Deep-time Digital Earth - DDE), naučni program koji se fokusira na evolucionu istoriju Zemlje. Projekat ima za cilj da napravi proboj u glavnim, fundamentalnim naučnim pitanjima koja se tiču dubokog vremena evolucije materijala, života, klime i geografije, odnosno da stvori prikaz Zemlje kroz vreme koji može da pruži detaljne informacije o promenama u klimi, izgledu kontinenata, evoluciji života i drugim geološkim događajima u prošlosti.

Patrisio Viljafanje, član DDE i postdoktorand iz Argentine, rekao je da je veoma važno da mladi naučnici učestvuju u naučnoistraživačkoj saradnji Pojasa i puta. "DDE je dugoročni projekat koji uključuje ekologiju, geologiju, biologiju i mnoge druge oblasti i očekujemo da se mladi naučnici iz celog sveta pridruže našem istraživačkom timu", rekao je.

Do sredine ove nedelje grupe delegata posetiće grad Turpan i Kazaksku autonomnu prefekturu Ili, botaničke bašte, pustinje, planinske travnjake i muzej fosila dinosaurusa.

Jačanjem saradnje između Sinđijanga i okolnih regiona i podsticanjem više mladih naučnika da se angažuju u akademskoj razmeni, istraživači mogu zajednički da razgovaraju i rešavaju probleme koji ometaju održivi razvoj i pružaju inovativna rešenja za održivi razvoj ekologije i resursa, rekao je Džang Đing'an sa Međunardone evroazijske akademije nauka.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Zelena Srbija