Web Analytics
Si se sastao sa predsednicom Saveta Ruske Federacije - BetaRS

Si se sastao sa predsednicom Saveta Ruske Federacije

Svet | 11.07.2023 | access_time 09:20
Si se sastao sa predsednicom Saveta Ruske Federacije
Kineski predsednik Si Đinping ocenio je da su u, uz zajedničke napore obe strane, odnosi Kine i Rusije održali čvrst i stabilan razvojni zamah, uz stalan napredak u saradnji na raznim poljima.

Si je to rekao na sasatnku sa  predsednicom Saveta Ruske Federacije Valentinom Matvijenko, u ponedeljak u Pekingu.

Dodao je da su društveni temelji i podrška naroda dugoročnom prijateljstvu dve zemlje postali solidniji, prenosi danas Kineska medijska grupa (CMG).

"Tokom moje državne posete Rusiji u martu ove godine, predsednik Putin i ja smo postigli novi i važan konsenzus o produbljivanju bilateralne sveobuhvatne strateške koordinacije i praktične saradnje na raznim poljima", rekao je Si i istakao da je razvoj odnosa Kine i Rusije strateški izbor koji su dve zemlje napravile na osnovu osnovnih interesa svojih zemalja i naroda.

Predsednik Si je naglasio da će Kina nastaviti da radi sa Rusijom na razvoju sveobuhvatnog strateškog partnerstva koordinacije za novo doba, kako bi podstakla razvoj i revitalizaciju dve zemlje i promovisala izgradnju prosperitetnog, stabilnog i pravednog sveta.

Ocenivši da je zakonodavna saradnja važan deo odnosa Kine i Rusije, Si je izrazio nadu da će dve strane zajedno raditi na sprovođenju važnog konsenzusa dvojice šefova država.

Pozvao je dve strane da pojačaju komunikaciju i koordinaciju u okviru multilateralnih mehanizama kao što su Šangajska organizacija za saradnju i BRIKS, vode reformu globalnog upravljanja u pravom smeru i čuvaju zajedničke interese novih tržišta i zemalja u razvoju.

Matvijenko je rekla da je sveobuhvatno strateško partnerstvo Rusije i Kine u skladu sa interesima dveju zemalja i da je dostiglo svoj najviši nivo u istoriji i nastavlja da se konstantno razvija.

"Uspešna državna poseta predsednika Sija Rusiji u martu ubrizgala je snažan podsticaj razvoju odnosa Rusije i Kine. Savet Ruske Federacije podržava produbljivanje saradnje Rusije i Kine i voljan je da ojača razmenu sa Kineskim nacionalnim narodnim kongresom kako bi pružio pravnu garanciju za sprovođenje konsenzusa dvojice šefova država", kazala je.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika