Web Analytics
Magija pirotskog ćilima predstavljena u Silosima - BetaRS

Magija pirotskog ćilima predstavljena u Silosima

Izložbe | 11.07.2023 | access_time 11:15
Magija pirotskog ćilima predstavljena u Silosima

Izložba „Magija pirotskog ćilima“, koja je otvorena u nesvakidašnjem prostoru Re-kreativnog centra Silosi Beograd, jedna je od najvećih postavki ikad posvećenih jednom od simbola nematerijalnog nasleđa Srbije.

Osnivačica pokreta Gaia koji stoji iza ovog projekta, Anastasija Ćetković rekla je da se sama ideja o izložbi rodila pre više godina.

"Ja sam se prvi put zainteresovala za pirotske ćilime najpre zbog njihove lepote, a i zbog različitih tumačenja koja nose sa sobom i tog nekog magijskog prizvuka, s obzirom na to da svaka šara, svaki simbol ima različito verovanje", rekla je.

Kako podseća Ćetković, ćilimi su se obično tkali za velike događaje, kraljevska venčanja, a bili su različitih motiva među kojima su prisutne i ruže koje simbolizuju lepotu devojke.

"Tkale su ga žene i onda se odnosio na neki ženski princip, žensku energiju. U ovoj prostoriji imamo simbole koji se zovu bombe, koji su muška energija i poklanjali bi se dečacima kada bi odlazili u vojsku, sa željom za rodjenje muškog deteta, za otpočinjanje novog posla."

Na izložbi je predstavljena zbirka ćilima u vlasništvu porodice Nikolić koja se već 30 godina bavi kolekcionarstvom.

"Interesantno je da ovo nije njihova cela zbirka već samo deo, i u okviru zbirke ovde smo izložili 64 ćilima ali i nameštaj iz različitih epoha srpske istorije koji je takođe u njihovom posedu", kazala je Ćetković.

Autorski tim je ovom izložbom želeo da izađe iz formata koji su uobičajeni .

"Imate priliku da ih vidite i sa jedne i sa druge strane jer to je ono što pirotski ćilim čini tako jedinstvenim da je potpuno identičan sa obe strane i kaže se da s jedne strane možete da ga koristite 100 godina, a sa druge 100 godina", objašnjava Ćetković.

Na pripremi izložbe je radila velika ekipa uključujući koautore, profesore sa Fakulteta primenjenih umetnosti, a snimljen je i film koji potpisuje Maja Uzelac, posvećen tome kako se došlo na ideju, zbog čega baš pirotski ćilim.

Teme