Web Analytics
Kovačević (Nova D2SP): Zbog nestašice lekova sa pozitivne liste RFZO-a smeniti direktorku - BetaRS

Kovačević (Nova D2SP): Zbog nestašice lekova sa pozitivne liste RFZO-a smeniti direktorku

Politika | 11.07.2023 | access_time 13:15
Kovačević (Nova D2SP): Zbog nestašice lekova sa pozitivne liste RFZO-a smeniti direktorku
Predsednik Nove - Da se struka pita (D2SP) Vladimir Kovačević izjavio je danas da direktnu krivicu i odgovornost za nestašicu lekova treba da snosi direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić zbog "nevaljanog sagledavanja činjenica i lošeg predviđanja" i da zbog toga ta stranka traži njenu smenu.

On je u saopštenju rekao da je nestašica izazvana "isključivo ignorisanjem činjenice da je cena lekova na pozitivnoj listi Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) preniska, pa ih proizvođači i uvoznici ne isporučuju".

"Posledica je da lekove pacijenti svojim novcem moraju kupovati u slobodnoj prodaji u apotekama po punoj maksimalnoj ceni. Šta će nam nefunkcionalan RFZO, kad sami nabavljamo lekove, a bolesnu decu lečimo SMS porukama", rekao je Kovačević u pisanoj izjavi.

Ističući da je prosečna cena leka u apotekama sa "A" liste RFZO-a između 100 i 150 dinara, Kovačević je kazao i da je "nedomaćinsko poslovanje RFZO-a" viđeno i dok su se nabavljali i neregistrovani lekovi protiv kovid-19, "po astronomskim cenama, u korist povlašćenih kompanija".

"Treba otvoriti pitanje potrošenih sredstava za vakcine protiv kovida, gde su smeštene neiskorišćene količine? Ko ih skladišti i gde? Ko snosi cenu uništenja vakcina sa isteklim rokom? Kolika je šteta zbog svega toga za građane Srbije", upitao je Kovačević.

Teme