Web Analytics
Koen: Srbija je naš najjači saveznik u regionu - BetaRS

Koen: Srbija je naš najjači saveznik u regionu

Politika | 12.07.2023 | access_time 09:05
Koen: Srbija je naš najjači saveznik u regionu
Foto: Thanassis Stavrakis/AP Photo
Ministar spoljnih poslova Izraela Eli Koen izjavio je da je Srbija prijateljska zemlja "koja jeste i koja će ostati najjači saveznik države Izrael u regionu".

"Prošle godine obeležili smo tri decenije od obnavljanja srpsko-izraelskih diplomatskih odnosa i zaista smo ponosni na posebne veze jevrejskog i srpskog naroda kroz istoriju", rekao je Koen za list Politika.

Koen, koji danas dolazi u Srbiju kao prvi šef izraelske diplomatije posle više od jedne decenije, rekao je da Izrael "dobuko ceni ogromne napore Vlade Srbije na očuvanju značajnih mesta sećanja, povodom pitanja restitucije jevrejske imovine, kao i na polju obrazovanja o holokaustu".

"Nadam se da će naši bilateralni i ekonomski odnosi od sada imati uzlazni trend zahvaljujući češćim zvaničnim posetama", rekao je Koen.

Na konstataciju da je Izrael 2021. uspostavio diplomatske odnose sa Kosovom, on je naveo da Izrael ima odnose sa svim susedima Srbije.

"Pomno pratimo dešavanja u vašem regionu i nadamo se da će pregovori rezultirati obostranim razumevanjem za dobrobit regiona", rekao je Koen.

Teme