Web Analytics
Kina postigla verifikaciju algoritma zasnovanu na univerzalnom kvantnom računaru - BetaRS

Kina postigla verifikaciju algoritma zasnovanu na univerzalnom kvantnom računaru

Tehnologija | 12.07.2023 | access_time 12:30
Kina postigla verifikaciju algoritma zasnovanu na univerzalnom kvantnom računaru
Foto: Xinhua

 Kina je prvi put postigla verifikaciju algoritma optimizacije komunikacione mreže zasnovanu na univerzalnom kvantnom računaru, saopštio je Istraživački centar za kvantno računarstvo u istočnoj kineskoj provinciji Anhui, prenosi Sinhua.

Čajna mobajl (China Mobile) je trenutno u fazi 5G rada i 6G istraživanja i razvoja. U poređenju sa 5G, 6G će se suočiti sa računarskim problemima kao što su optimizacija poslovanja većeg obima, optimizacija mreže, obrada signala i mašinsko učenje, što će dovesti do velikog pritiska na klasično računanje i algoritme, rekao je Cui Čunfeng, zvaničnik istraživačkog centra Čajna mobajla (CMRI).

Ogromna računarska snaga je glavna karakteristika kvantnih računara. "Pokušavamo da počnemo od malih problema u nekim tipičnim scenarijima da bismo procenili i verifikovali izvodljivost primene kvantnog računarstva u komunikacionim mrežama, posebno u 6G", rekao je Cui.

CMRI i Oridžin kvantum korporacija za kompjutersku tehnologiju (Origin Quantum Computing Technology Corporation) potpisali su 30. juna memorandum o saradnji kako bi zajednički promovisali integraciju kvantnog računarstva u komunikacionu mrežu i aritmetičku mrežu kao jezgro mobilne informacione mreže.

U cilju optimizacije parametara antena velikih razmera baznih stanica 5G, Oridžin kvantum je preliminarno dokazao izvodljivost kvantnog algoritma u konkretnom problemu kroz efikasno modeliranje, dizajn algoritama i verifikaciju stvarne mašine, rekao je Dou Manghan, direktor softvera. centra Oridžin kvantuma.

On je napomenuo da je ta kompanija prvi slučaj u Kini korišćenja kvantnih računara sa stvarnim mašinama za verifikaciju algoritma komunikacione mreže, čime se postiže dobar početak za primenu kvantnog računarstva.

U budućnosti, Čajna mobajl će dizajnirati kvantne algoritme sa boljim performansama, podstaći integrisani razvoj kvantnog računarstva i komunikacione industrije i istražiti brži put za razvoj mobilnih informacionih mreža, rekao je Cui.

…..

Teme