Web Analytics
I u Srbiji će moći da se da biraju manje ekološki štetni mobilni telefoni - BetaRS

I u Srbiji će moći da se da biraju manje ekološki štetni mobilni telefoni

Zelena Srbija | Izvor: Beta | 12.07.2023 | access_time 12:40
I u Srbiji će moći da se da biraju manje ekološki štetni mobilni telefoni
Kupci telefona u Srbiji ubuduće će moći da biraju uređaje koji manje ugrožavaju okolinu uz pomoć "Eco Rating" metodologije, najavila je danas kompanija A1 koja će uskoro prva u Srbiji uvesti ovu metodologiju.

A1 se na ovaj način pridružuje vodećim evropskim telekomunikacionim kompanijama u misiji da pomogne korisnicima da donesu održivije odluke prilikom kupovine mobilnih uređaja i podstakne proizvođače da smanje negativni ekološki uticaj uređaja, navedeno je u saopštenju.

Kako je objašnjeno, "Eco Rating" predstavlja meru ekološkog uticaja i nivoa održivost mobilnog telefona, pa će kupac moći da donose "ekološki svesne odluke".

Istaknuto je da je najviša ocena telefona 100, a što je ocena viša, to je štetni uticaj na okolinu manji.

"Eco Rating" metodologija procenjuje ceo životni ciklus mobilnih telefona, a ocena obuhvata više od 10 kategorija među kojima su energetska efikasnost i količinu prirodnih resursa korišćenih u njegovoj proizvodnji, dužinu radnog veka uređaja, mogućnost popravke i recikliranja i drugi.

Generalni direktor A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk istakao je važnost pružanja informacija korisnicima i o ekološkom uticaju mobilnih telefona koje koriste.

"'Eco Rating' donosi transparentnost i jedinstvenu mogućnost da korisnici prepoznaju i uporede ekološku održivost mobilnih telefona i time svojim izborom lično doprinesu očuvanju životne sredine", kazao je on.

Do kraja 2022. godine "Eco Rating" metodologijom je ocenjeno više od 300 uređaja, navedeno je u saopštenju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Obnovljivi izvori