Web Analytics
Kineska nacionalna botanička bašta uspostavlja ex-situ laboratoriju za zaštitu bilja - BetaRS

Kineska nacionalna botanička bašta uspostavlja ex-situ laboratoriju za zaštitu bilja

Životna sredina | 12.07.2023 | access_time 12:40
Kineska nacionalna botanička bašta uspostavlja ex-situ laboratoriju za zaštitu bilja
Foto: Xinhua

Kineska nacionalna botanička bašta uspostaviće ključnu laboratoriju za zaštitu bilja ex-situ (van prirodnog okruženja) u okviru Nacionalne uprave za šumarstvo i travnjake, saopštila je u ponedeljak uprava botaničke bašte.

Laboratorija će, kako piše Sinhua, pratiti najsavremenije međunarodne tehnologije i istraživanja, fokusirati se na zaštitu divljih biljaka i prevenciju i kontrolu biološke bezbednosti i sprovoditi otvorena tehnička istraživanja koja uključuju više disciplina.

Takođe će sistematski sprovoditi istraživanja o biologiji očuvanja biljaka i očuvanju resursa germplazme biljaka, nadgledati i čuvati ugrožene biljke i pružati tehničku podršku za in-situ (u prirodnom okruženju) zaštitu divljih biljaka.

Prema razvojnom cilju laboratorije, bašta će u roku od 10 godina sakupiti i sačuvati 25.000 biljnih vrsta, uključujući 1.500 retkih i ugroženih vrsta.

Takođe planira da stvori otvorenu i zajedničku bazu podataka o biljnoj raznovrsnosti i sistem upravljanja razmenom informacija i postane glavna baza i istraživački centar nacionalne ex-situ zaštite bilja.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina