Web Analytics
Panelisti: Problemi u odnosima Albanije i Srbije političke prirode, nije sukob dva naroda - BetaRS

Panelisti: Problemi u odnosima Albanije i Srbije političke prirode, nije sukob dva naroda

Društvo | 12.07.2023 | access_time 13:20
Panelisti: Problemi u odnosima Albanije i Srbije političke prirode, nije sukob dva naroda
FOTO: BETA/Medija centar Beograd

Učesnici današnjeg panela o percepciji Srbije u Albaniji zaključili su da su problemi u odnosima dve države političke i ideološke prirode i daleko od toga da postoji sukob između dva naroda.

Stručnjak Albanskog instituta za međunarodne studije (AIIS) Ledion Krisafi izneo je rezultate istraživanja javnog mnjenja o percepciji Srbije i Srba u Albaniji koji pokazuju pozitivne odnose.

"Personalzacija politike u obe države, njeno svođenje na predsednike Aleksandra Vučića i Edija Ramu najveći je problem i to se vidi eskalacijom sukoba na severu Kosova", rekao je on.

On je dodao da je i pozicija inicijative Otvoreni Balkan politička a ne ekonomska, što može kasnije imati implikacije, i zbog čega sada nije dovoljno inkluzivna.

"Srbi će u Albaniji uvek biti posmatrani kroz događaje koji su se desili na Kosovu. Sve dok se ne desi neki sporazum Beograda i Prištine, Srbi će u očima Albanaca biti neprijatelji, jer ono što uče u knjigama iz istorije neće imati epilog", rekao je Krisafi.

Nenad Đurđević iz Privredne komore Srbije izjavio je da javno mnjenje u Albaniji i Srbiji može da se formira na vrlo dobar način i da sklapanjem dobrih sporazuma može da se postigne da građani Srbije više putuju u Albaniju.

"Međutim inicijativa Otvoreni Balkan samo sa tri članice ne može da stoji. Isto tako ona je personalizovana tako da predstavlja politike lidera i takođe ne može da bude ono što je regionu potrebno", rekao je on.

Učesnici panela su se složili da postoji produbljivanje i ubrzanje odnosa Srbije i Albanije i napominju da je istraživanje rađeno pre novog talasa tenzija na severu Kosova.

Teme