Web Analytics
Grčka i Kipar spremaju se za rekordne vrućine, sever Italije pogodilo nevreme - BetaRS

Grčka i Kipar spremaju se za rekordne vrućine, sever Italije pogodilo nevreme

Svet | Izvor: Beta | 13.07.2023 | access_time 10:50
Grčka i Kipar spremaju se za rekordne vrućine, sever Italije pogodilo nevreme
Narednog vikenda se u Grčkoj, na Kipru i zapadnim delovima Turske očekuju temperature iznad 40 stepeni, a u Atini će već sutra temperatura premašiti 41 stepen, prenosi danas austrijska televizija ORF.

Ministarstvo kulture Grčke pozvalo je upravu arheoloških znamenitosti, poput Akropolja, koje privlače najviše turista da ih tokom najtoplijih delova dana zatvore za posetioce. Unapred prodate karte biće refundirane.

U Grčkoj i na Kipru su u mnogim opštinama otvorene javne klimatizovane hale u kojima građani mogu da otraže zaštitu od žege. Zaposleni su pozvani da rade od kuće, a poslodavcima je upućen apel da omoguće fleksibilnije radno vreme, u skladu sa vremenskim prilikama.

Posebna briga, kako su navele vlasti u tim zemljama, treba da bude posvećena starijim ljudima i deci, a ne treba nipošto zaboraviti ni kućne ljubimce i životinje na ulicama kojima treba ostavljati posude sa dno vode.

Istovremeno, grčko ministarstvo civilne zaštite upozorilo je na povećanu opasnost od požara naredne nedelje, jer se uz toplotni talas, u nekim delovima zemlje očekuje jak vetar.

I dok se jug Evrope priprema za toplotni talas, sever Italije pogodilo je snažno nevreme, i to regione Furlanija-Julijska Krajina i Južni Tirol. Materijalnih šteta najviše je bilo u okruzima Udine i Gorica, gde su oštećeni krovovi i gde je vetar obarao drveće i stubove dalekovoda.

U mestu Torviskoza, u okrugu Udine, 40 ljudi moralo je da bude evakuisano jer je zgradu u kojoj su živeli teško oštetio snažan vetar.

Teme

Ekonomija

Dnevni evropski servis

Šta drugi čitaju

Kosarka

Zelena Srbija

Hronika

Scena