Web Analytics
Oskarovka Helen Miren u poseti Izraelu izjavila da je inspirišu antivladini protesti - BetaRS

Oskarovka Helen Miren u poseti Izraelu izjavila da je inspirišu antivladini protesti

Svet | 13.07.2023 | access_time 18:30
Oskarovka Helen Miren u poseti Izraelu izjavila da je inspirišu antivladini protesti

Oskarovka Helen Miren, koja igra prvu premijerku Izraela Goldu Meir u svom najnovijem filmu, izjavila je danas da je inspirišu masovni protesti protiv izraelske vlade.

Tokom posete Izraelu pred otvaranje Filmskog festivala u Jerusalimu Miren je rekla da je "veoma dirnuta i uzbuđena" zbog tih velikih demonstracija i da misli da je to "ključni trenutak" u izraelskoj istoriji.

Miren glumi premijerku Meir u filmu "Golda" tokom rata 1973. godine između Izraela i koalicije arapskih zemalja.

Ona je došla u posetu u vreme krize nastale zbog plana premijera Benjamina Netanjahua da reformiše pravosudni sistem.

Netanjahuova vlada koja je položila zakletvu krajem decembra je najdesnije orijentisana u 75 godina dugoj istoriji Izraela.

U njoj su pored Netanjahuovog konzervativnog Likuda, partija ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja.

U proteklih pola godine stotine hiljada ljudi je izašlo na ulice da protestuje protiv reforme za koju Netanjahuovi saveznici tvrde da je naophodna kako bi se ograničila ovlašćenja neizabranih sudija.

Protivnici reforme upozoravaju da je to prikriveno otimanje vlasti koje će uništiti osetljiv sistem kontrole i ravnoteže vlasti u zemlji.

Miren je uporedila rukovođenje Golde Meir koja je često služila kafu svojim vojnim saradnicima na sastancima o strategiji u svojoj kuhinji sa Netanjahuom za koga se smatra da nema dodira s običnim Izraelcima.

"Ona je imala ogromnu moć, ali je bila potpuno srećna da ide po kuhinji, kuva svima kafu i da bude baka. To je veoma različit odnos prema moći od muškog Netanjahuovog tipa prema moći kuhinje Golde Meir", rekla je Miren.

Glumica je doputovala u Izrael u vreme kada Netanjahuova vlada nastoji da produbi kontrolu nad okupiranom Zapadnom obalom, pa je odobrila planove za izgradnju hiljada novih domova u jevrejskim naseljima na toj teritoriji dok napetost u odnosima sa Palestincima raste.

Neki od Netanjahuovih saveznika nastoje da poreknu nacionalne aspiracije Palestinaca, a to osećanje je izrazila i premijerka Meir 1969. godine.

"Ne postoje Palestinci", rekla je Golda Meir u intervjuu za Sandej tajms.

Izraelski ministar finansija, ultranacionalista, Becalel Smotrič ponovio je nedavno tu izjavu.

Lior Aškenazi, izraelski glumac koji igra načelnika generalštaba izraelske vojske u filmu, rekao je da misli da bi premijerka Meir podržala nastojanja da se anektira Zapadna obali iako je bila socijalista.

"Mislim da bi definitivno podržala naseljenike", rekao je Aškenazi.

Film "Golda" koji je režirao Gaj Nativ fokusira se na rukovođenje zemljom premijerke Meir tokom rata 1973. u kojem su arapske zemlje predvođene Egiptam i Sirijom napale Izrael na Dan pokajanja, Jom Kipur, najsvetiji u jevrejskom kalendaru.

Izael je pobedio u tom ratu, pošto su njegove snage došle na 120 kilometara od Kaira. Ishod rata otvorio je put mirovnom sporazumu između Izraela i Egipta.

Jevrejska država je međutim pretrpela velike gubitke u ratu i premijerka Meir je kritikovana jer nije bilo priprema, niti je odgovorila na obaveštajne dojave da je napad neminovan.

Ona je podnela ostavku naredne godine, a nacionalna trauma posle tog rata uticala je na pokretanje procesa koji je doveo na vlast desničarski Likud 1977. godine.

Britanska glumica Miren osvojila je Oskara i nagrade Emi, pored ostalih, za uloge Kraljice Elizabete Druge u Filmu "Kraljica" i Sofije Tolstoj u "Poslednjoj stanici".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika