Web Analytics
Južna Evropa u čeljustima toplotnog talasa 'Kerbera', a biće samo još gore - BetaRS

Južna Evropa u čeljustima toplotnog talasa 'Kerbera', a biće samo još gore

Životna sredina | Izvor: Beta-AP | 13.07.2023 | access_time 22:10
Južna Evropa u čeljustima toplotnog talasa 'Kerbera', a biće samo još gore
Turisti u centralnoj Atini u četvrtak su se zbijali pod mašinama za rashlađivanje vodenom maglom, a životinje u zoološkom vrtu u Madridu su hranjene voćnim sladoledom, dok stanovnici južne Evrope pate zbog toplotnog talasa za koji se predviđa da će se tokom vikenda pogoršati.

Očekuje se da će od petka temperatura u delovima mediteranske Evrope dostići čak 45 stepeni Celzijusa.

Sistem visokog pritiska koji utiče na region, a prešao je Sredozemno more iz severne Afrike, nazvan je "Kerber" po troglavom psu u drevnoj grčkoj mitologiji koji je čuvao kapije ulaza u podzemni svet.

Zvaničnici u nekoliko zemalja pripremali su hitne mere, upozorenja putem mobilnog telefona i prilagođavanje broja zaposlenih.

U Atini i drugim grčkim gradovima promenjeno je radno vreme za javni sektor i mnoga preduzeća kako bi se izbegla podnevna vrućina, dok su klimatizovane prostorije otvorene za javnost.

"Kao da smo u Africi", rekao je 24-godišnji turista Balint Jolan iz Mađarske za Asošijeted pres. "Nije toliko toplije nego sada kod kuće, ali da, teško je".

"Kerbera" prati Evropska svemirska agencija koja je upozorila da će se toplotni talas osetiti i u delovima severne Evrope.

"Italija, Španija, Francuska, Nemačka i Poljska suočene su sa velikim toplotnim talasom, a očekuje se da će temperature na ostrvima Sicilija i Sardinija porasti do 48 stepeni Celzijusa – potencijalno najtoplije temperature ikada do sada zabeležene u Evropi", saopštila je agencija u četvrtak.

Na Arktiku, rekordno visoka temperatura od 28,8 stepeni Celzijusa izmerena je u mestu Sletnes Fir na severu Norveške, saopštili su u četvrtak norveški meteorolozi. To je iznad prethodnog rekorda iz jula 1964. kada je termometar dostigao 27,6 stepeni Celzijusa.

Svetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija saopštila je u ponedeljak da su globalne temperature zabeležene početkom jula među najtoplijim zabeleženim.

Dok su španski političari zabrinuti zbog toga kako bi visoke temperature mogle uticati na odziv na opštim izborima ovog meseca, životinje u madridskom zoološkom vrtu su ove nedelje bile hranjene smrznutom hranom da bi se rashladile usred vrućine. Čuvari zoološkog vrta hranili su pande i medvede sladoledom od lubenice, foke smrznutim sardinama i lavove smrznutim kofama mesa.

Televizijski oglasi u Italiji podsećaju stanovnike gradova da paze na svoje kućne ljubimce i redovno se javljaju starijim rođaxima, da provere kako su.

Oluja je tokom noći rušila drveće u italijanskoj oblasti koja se graniči sa Slovenijom i Austrijom, dok je grad veličine bejzbol loptica padao u dolinama u blizini Bergama u Lombardiji.

Padavine su pružile određeni predah u Hrvatskoj, ali su izdate naredbe za evakuaciju u nekoliko oblasti pošto je šumski požar zahvatio obalna područja te zemlje.

U Severnoj Makedoniji, velike vrućine izazvale su nagli broj poziva za hitnu zdravstvenu pomoć, dok su stanovnici Kosova hrlili na veštačku plažu u blizini glavnog grada Prištine. Vlasti na Kipru pozvale su stanovnike da izbegavaju šumska područja u kojima bi požari mogli nenamerno da budu izazvani.

Hitne službe u obližnjoj Turskoj takođe su se borile sa istovremenim požarima i poplavama. Poplave na severnoj obali Crnog mora odnele su tri života. U jugozapadnom regionu Milaša, 26 aviona i helikoptera koji su bacali vodu pomoglo je 600 vatrogasaca u suzbijanju požara.

"Dok su vrućine i požari na jednoj strani zemlje, na drugoj strani su poplave i potopa", rekao je u četvrtak zamenik turskog ministra poljoprivrede Vejsel Tirijaki. "U našoj zemlji, kao i širom sveta, borimo se sa klimatskim promenama", pootvrdio je on.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina