Web Analytics
Pentagon: Grupa Vagner manje uključena u borbe u Ukrajini - BetaRS

Pentagon: Grupa Vagner manje uključena u borbe u Ukrajini

Svet | Izvor: Beta-AFP | 14.07.2023 | access_time 07:55
Pentagon: Grupa Vagner manje uključena u borbe u Ukrajini
Plaćenici ruske paravojne grupe Vagner više ne učestvuju u velikim razmerama u borbenim operacijama u Ukrajini, saopštio je kasno sinoć Pentagon.

"U ovom trenutku ne vidimo da Vagnerove snage u velikim razmerama učestvuju u borbenim operacijama u Ukrajini", izjavio je novinarima portparol Pentagona Pat Rajder (Ryder).

Međutin, dve nedelje posle neuspele pobune te grupe u Rusiji, američke vlasti veruju da je većina pripadnika Vagnera i dalje u ukrajinskim oblastima koje je okupirala Rusija.

Paravojna grupa koja je igrala ključnu ulogu u ruskoj invaziji na Ukrajinu, pokušala je krajem juna da smeni rusko vojno rukovodstvo brzom pobunom.

Vođa Vagnera Jevgenij Prigožin rekao je da pobuna nije imala za cilj da smeni vlast, već je bila uperena protiv Generalštaba ruske vojske, koju je optužila za nekompetentnost u sukobu u Ukrajini.

Pobuna je okončana tokom dana, 24. juna uveče, sporazumom koji predviđa odlazak Prigožina u Belorusiju. Njegovim borcima je ruski predsednik Vladimir Putin ponudio da se pridruže redovnim oružanim snagama, odu u Belorusiju ili se vrate u civilni život.

Ruska vojska je nedavno saopštila da je od grupe Vagner dobila više od 2.000 komada vojne opreme, 2.500 tona municije i 20.000 komada malokalibarskog oružja.

Prigožin je pristao da preda naoružanje svojih ljudi redovnim ruskim snagama posle odustajanja od pobune.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika