Web Analytics
SAD isporučile kasetno oružje ukrajinskoj vojsci - BetaRS

SAD isporučile kasetno oružje ukrajinskoj vojsci

Svet | 14.07.2023 | access_time 11:10
SAD isporučile kasetno oružje ukrajinskoj vojsci
Foto: John Terhune/AP
Ukrajinske oružane snage su dobile kasetnu municiju, kontroverzno oružje koje je Vašington obećao Kijevu da pomogne u kontraofanzivi protiv ruske vojske, saopštili su zvaničnici dve zemlje.

"Upravo smo to (kasetno oružje) primili, još ga nismo koristili, ali može radikalno da promeni situaciju na bojnom polju", rekao je u četvrtak uveče za američku televizijsku mrežu Si En En (CNN) komandant kontraofanzive na jugu Ukrajine Oleksander Tarnavski.

Američke vlasti su prošle nedelje saopštile da će isporučiti to oružje Ukrajini, uprkos zabrinutosti zbog dugoročnog rizika za civile.

"Neprijatelj takođe razume da ćemo dobijanjem tog oružja imati prednost", rekao je Tarnavski i dodao da ukrajinske snage neće koristiti to oružje u gusto naseljenim područjima.

U Vašingtonu je visoki američki zvaničnik, general-potpukovnik Daglas Sims (Douglas) potvrdio novinarima da se to oružje sada nalazi u Ukrajini.

Najava o slanju kasetnog oružja izazvala je kritike nevladinih organizacija i pojedinih zemalja u svetu.

To oružje je zabranjeno u brojnim zemljama, posebno u Evropi, potpisnicama Konvencije iz Osla iz 2008. godine. U toj konvenciji se ne nalaze ni SAD, ni Ukrajina, ni Rusija.

Berlin, Pariz i London su takođe podsetili da se protive toj vrsti oružja i da su potpisnice konvencije.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Tenis

Hronika