Web Analytics
EXPO kompleks u Beogradu koristiće OIE - BetaRS

EXPO kompleks u Beogradu koristiće OIE

Životna sredina | Izvor: Beta | 14.07.2023 | access_time 12:15
EXPO kompleks u Beogradu koristiće OIE
Sekretar za energetiku Grada Beograda Dušan Rakić izjavio je da će Beograd privatnim investitorima predložiti projekat javno-privatnog partnerstva (JPP) najsavremenijeg zelenog postrojenja za grejanje i hlađenje kompletnog budućeg EXPO kompleksa u Surčinu, objavila je danas organizacija Nemačka razvojna saradnja (GIZ).

On je na radionici "Upravljanje na više nivoa", koja je organizovana u okviru projekta EU za energetsku tranziciju, rekao da će se centralni deo postrojenja bazirati na sistemu toplotnih pumpi i zelene solarne elektrane.

Državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Srbije Sandra Dokić govorila je o Nacionalnom planu adaptacije, nacionalnom utvrđenom doprinosu i relevantnim elementima za različite nivoe upravljanja u Srbiji.

"Srbija je usvojila Strategiju niskougljeničnog razvoja, koja podrazumeva da će do 2030. godine emisije sa efektom staklene bašte biti smanjene za 33,3 odsto u odnosu na 1990. godinu", navela je ona.

Paralelno, kako je dodala, privodi‡ se kraju i Program prilagođavanja na izmenjene klimatske uslove, kojim su obuhvaćeni svi sektori, a na osnovu prikupljenih podataka, pokazalo se da je poljoprivreda u najvećoj meri pogođena klimatskim promenama.

"Zato smo u okviru ovog programa napravili izuzetno značajan alat Digitalni atlas klime, koji je javno dostupan svima i u kojem postoje podaci za svaku jedinicu lokalne samouprave o klimatskim promenama od 1951. godine", kazala je Dokić.

Prema njenim rečima, ovaj informacioni sistem je od neprocenjive važnosti za buduće planiranje adaptacije, jer svi moraju biti svesni činjenice da se moraju prilagoditi kako bi opstali.

Regionalna menadžerka projekta Dubravka Bošnjak istakla je da efikasan model upravljanja na više nivoa uključuje niz mehanizama saradnje kako bi se osiguralo da ključni akteri imaju glas u pitanjima koja su im najvažnija u energetskom i klimatskom sektoru.

"Zajedno sa važnim akterima razgovaraćemo o tome kako funkcionišu komunikacioni mehanizmi i da li ima prostora za unapređenje, posebno ako posmatramo ulogu lokalne samouprave u procesima koji su u toku na državnom nivou", rekla je ona navodeći primer učešće lokalnog nivoa u procesu izrade i kasnije implementacije Integrisanog energetskog i klimatskog plana za Srbiju.

Bošnjak je ukazala i da već sada nekoliko gradova u Srbiji razvija Planove održive energije i klime.

Projekat EU za energetsku tranziciju: Sporazum gradonačelnika na Zapadnom Balkanu i u Turskoj, zajednički finansiraju Evropska unija i Savezno Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Nemačke (BMZ), a sprovode ga GIZ na Zapadnom Balkanu i Centralna agencija za upravljanje projektima (CPMA) u Turskoj.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina