Web Analytics
Grčka se guši u toploti, atinski Akropolj ponovo zatvoren - BetaRS

Grčka se guši u toploti, atinski Akropolj ponovo zatvoren

Životna sredina | Izvor: Beta-AFP | 15.07.2023 | access_time 16:15
Grčka se guši u toploti, atinski Akropolj ponovo zatvoren
Atinski Akropolj ponovo je danas zatvoren u najtoplijem delu dana, a prema meteorološkoj službi, temperatura bi mogla danas da dostigne 41 stepen Celzijusa u Grčkoj, pogođenoj toplotnim talasom, kao i veliki deo Evrope.

Akropolj koji je na spisku svetske baštine Organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO), ne prima posetioce od 11.30 do 17.30 po lokalnom vremenu, saopštilo je tamošnje ministarstvo kulture, koje je takvu odluku donelo i u petak.

Osoblje Crvenog krsta od četvrtka je raspoređeno u podnožju Akropolja da pomogne turistima koji bi mogli da budu žrtve sunčanice ili nesvestice. Oni su do sada podelili više od 50.000 flaša vode od pola litra.

Tende su takođe postavljene u blizini ulaznih punktova kako bi se zaštitile hiljade posetilaca koji su došli da se dive Partenonu na vrhu Akropolja, remek-delu klasičnog perioda antike iz petog veka pre nove ere.

Najveće arheološko nalazište na južnom ostrvu Krit, palata Knosos, takođe je zatvoreno danas od 12.00 do 17.00. Ta mera bi mogla da bude i sutra.

Evropske zemlje i Grčka od srede su pod talasom toplote.

U Grčkoj je u petak u nekim mestima bilo 44,2 stepena, dok meteorolozi navodi da će pad temperature biti od nedelje, ali se od četvrtka ponovo predviđa vrućina.

Grčke vlasti pozvale su stanovništvo da bude krajnje oprezno u kretanju i upozorile na visok rizik od požara, posebno u nedelju kada bi vetrovi od 40 do 60 kilometara na sat mogli da duvaju iznad Egejskog mora.

Nekoliko parkova i zelenih površina u Atini danas je zatvoreno, dok su plaže u blizini Atine danas pune.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina