Web Analytics
Putin: Rusija ima dovoljno kasetnih bombi - BetaRS

Putin: Rusija ima dovoljno kasetnih bombi

Svet | 16.07.2023 | access_time 12:50
Putin: Rusija ima dovoljno kasetnih bombi
AP Photo/Evgeniy Maloletka

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je u intervjuu objavljenom danas da Rusija ima dovoljnu zalihu kasetne municije i upozorio da Rusija sebi "rezerviše pravo da preduzme recipročne radnje" ukoliko Ukrajina upotrebi to kontroverzno oružje.

U prvim komentarima oko isporuke kasetne municije Ukrajini iz SAD Putin je rekao da Rusija do sada nije koristila kasetne bombe u svom ratu u Ukrajini.

"Do sada nismo to upotrebljavali, nismo imali tu potrebu", rekao je Putin, iako je, kako navodi agencija AP, dokumentovano da su i Rusija i Ukrajina koristile kasetne bombe.

Ruski televizijskii izveštač Pavel Zarubin objavio je preko svog Telegram naloga odlomke svog intervjua sa Putinom koji će biti emitovan večeras.

Pentagon je saopštio u četvrtak da je klaster municija koju su obezbedile SAD stigla u Ukrajinu.

Kasetnu municiju dugo kritikuju humanitarne grupe i neki saveznici SAD zato što su tokom upotrebe u ranijim sukobima imale visok stepen zaostatka neeksplodiranih malih bombi koje mogu da povrede civile dugo posle kraja sukoba.

Zagovarači kažu da Rusija već koristi kasetnu municiju u Ukrajini i da je oružje koje SAD isporučuju unapređeno tako da ostavlja što manje neeksplodiranih manjih bombi. Ukrajina je obećala da će koristiti ovu municiju samo dalje od gusto naseljenih oblasti.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Sportovi na vodi

Hronika