Web Analytics
Žigmanov u Tavankutu: Manjinski narodi da sačuvaju svoje kulturno bogatstvo - BetaRS

Žigmanov u Tavankutu: Manjinski narodi da sačuvaju svoje kulturno bogatstvo

Politika | 16.07.2023 | access_time 16:35
Žigmanov u Tavankutu: Manjinski narodi da sačuvaju svoje kulturno bogatstvo
FOTO: AMIR HAMZAGIC

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov prisustvovao je zatvaranju kolonije slamarki kao i proslavi Dužijance u Tavankutu, ukazavši na važnost da se kulturno blago manjinskih naroda prenosi na mlađe naraštaje.

U okviru manifestacije "Tavankutsko kulturno lito", Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo "Matija Gubec" i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame organizovali su u proteklih sedam dana bogat program, saopštilo je Minisarstvo za ljudska i manjinska prava.

Tom prilikom je prezentovana kulturna baština Hrvata Tavankuta i okoline, naselja na teritoriji grada Subotice. Reč je o tradicionalnoj manifestaciji koja se ove godine održala po 38. puta, kao i 12. po redu Seminar bunjevačkog stvaralaštva. Ove godine tema seminara je bilo "Veliko prelo", gde je učestvovalo više od 40 polaznika iz zemlje i inostranstva, koji su učili da sviraju, pevaju i igraju.

Žigmanov je, prisustvujući sinoć na zatvaranju ovih manifestacija, u okviru programa "Risarsko veče", izjavio kako je u kulturnom životu manjinskih naroda u Srbiji, pa tako i hrvatskog, važno da se nasleđeno kulturno bogatstvo prenosi na mlađe naraštaje i čine napori da se kulturno i umetničko stvaralaštvo, karaktaristično za svaki narod, na što kvalitetniji način prezentuje.

U Tavankutu je danas održana i Dužijanca, tradicionalna žetvena svečanost kojom se proslavlja završetak žetve u organizaciji Hrvatskog kulturnog prosvetnog društva "Matija Gubec".

Uz veliki broj mladih u narodnim nošnjama, među kojima su bili i učesnici Seminara bunjevačkog stvaralaštva i Кolonije slamarki, služena je sveta misa u crkvi Presvetog srca Isusovog u Tavankutu.

Teme