Web Analytics
Dva šumska požara kod Atine, evakuacija primorskog područja - BetaRS

Dva šumska požara kod Atine, evakuacija primorskog područja

Životna sredina | Izvor: Beta | 17.07.2023 | access_time 17:15
Dva šumska požara kod Atine, evakuacija primorskog područja
Dva požara izbila su danas i istočno i zapadno od Atine, dok je jedan od njih, nekontrolisan i podstaknut jakim vetrom, izbio u brdima kod mesta Kuvaras, 50 kilometara istočno i širi se ka priobalju Atine, a izgorelo je i nekoliko kuća preneli su mediji.

Grčka agencija ANA prenela je da drugi požar izbio u blizini primorskog letovališta Lutraki. Zatvoren je autoput ka Pelopnezu i naložena je evakuacija iz predostrožnosti.

Vlasti su sa izdale nalog da se iz predostrožnosti evakuiše nekoliko primorskih naselja ka Atini, među kojima su popularna letovališta Lagonisi, Saronida i Anavisos.

Grčka agencija ANA prenela je da je stanovništvo pozvano na napusti ta mesta i dodala je evakuisan jedan manastir.

"Veliki je požar, vetar je veoma jak, sedam Bofora (50 do 60 kilometara na čas)", navela je vatrogasna služba.

Atinska RTV Skaj prenela je da deluje ukupno 150 vatrogasaca sa šest grupa pešadijskih odeljenja, uključujući 31 rumunskog vatrogasca, 40 vatrogasnih cisterni, dok iz vazduha deluje sedam vatrogasniih aviona i četiri helikoptera, od kojih je jedan za koordinaciju iz vazduha.

Pored toga, volonteri Vatrogasne jedinice i volonterske grupe Civilne zaštite imaju veliki broj kamiona-cisterni u zoni požara, dodala je ta televizija.

Kako je prenela agencija Frans pres, saobraćaj je prekinut na putevima zbog gustog dima od požara.

Kao i deo Evrope, Grčku je ovog vikenda pogodio prvi toplotni talas u godini sa najvišom temperaturom od 44,2 stepena Celzijus u regionu Tebe (centar), prema Nacionalnoj opservatoriji Atine.

U Atini se živa u subotu popela na 39 stepeni, dok je Akropolj nekoliko dana zatvoren u najtoplijem delu dana.

U nedelju uveče termometar je počeo blago da opada, a Ministarstvo za klimatsku krizu upozorilo je na "povećan rizik" od požara zbog jakog vetra, između 50 i 60 kilometara na sat.

Dok se očekuje da će temperature opasti za dva do četiri stepena do srede, novi toplotni talas se očekuje od četvrtka sa očekivanim najvišim temperaturama od 43 stepena lokalno, prema nacionalnim meteorološkim službama EMI.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina