Web Analytics
SSP traži jedinstveni registar nasilnika u Srbiji i oštrije zakonske kazne za njih - BetaRS

SSP traži jedinstveni registar nasilnika u Srbiji i oštrije zakonske kazne za njih

Politika | 17.07.2023 | access_time 18:10
SSP traži jedinstveni registar nasilnika u Srbiji i oštrije zakonske kazne za njih
BETAPHOTO/Ana Slovic

Stranka slobode i pravde (SSP) je danas tražila da se hitno uvede jedinstveni registar nasilnika i da se pooštre zakonske kazne za njih da bi se rešio problem femicida u Srbiji.

Ženska mreža te stranke ukazala je saopštenju da su ove godine počinjena 23 femicida, a poslednja žrtva je ubijena juče u Zemunu.

Pored ispunjavanja zahteva protesta "Srbija protiv nasilja", naveli su da bi trebalo posebno izdvojiti oblik krivičnog dela ubistvo žena iz mržnje, uvesti obaveznu edukaciju o nasilju u školama, i da obezbediti besplatnu institucionalnu psihološku podršku žrtvama nasilja da bi se izbegla njihova marginalizacija u društvu.

Dodali su i da po ugledu na Austriju i Nemačku teba uvesti primenu efikasnih modela zaštite žrtve, uz organizovana skloništa za žene u svakom gradu, dostupna non-stop, i da je potrebno egzistencijalno osnaživanje kroz programe podrške ženskom preduzetništvu i zapošljavanju.

"U promociji svakog vida nasilja, pa i nasilju nad ženama, najviše prednjače režimski tabloidi i televizije Pink i Hepi", stoji u saopštenju.

Ukazali su i da su nasilno ponašanje, mizoginija, seksizam i diskriminacija vidljivi svuda - i u Narodnoj skupštini i u drugim državnim institucijama.

Teme