Web Analytics
Izložba posvećena čuvenim fudbalerima u Beogradu - BetaRS

Izložba posvećena čuvenim fudbalerima u Beogradu

Fudbal | 18.07.2023 | access_time 11:10
Izložba posvećena čuvenim fudbalerima u Beogradu

Izložba „U sećanje na Paolo Rosija i Sinišu Mihajlovića“, koja je otvorena u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, organizovana je u slavu dvojice kultnih fudbalera koji su povezali Italiju i Srbiju.

Ova izuzetna postavka je posvećena Rosiju i Mihajloviću, medjunarodnom i jugoslovenskom sportu, ali i običnom životu.





Siniša Mihajlović bio je srpski fudbaler koji je veći deo svoje karijere proveo u Italiji, gde je titule osvajao sa Laciom i Interom, ali je šampion bio i sa domaćom Vojvodinom i Crvenom zvezdom.

Paolo Rosi, koji je 2020. godine umro, bio je italijanski fudbaler koji je tokom karijere sa Juventusom više puta bio šampion Italije, dok je sa reprezentacijom svoje zemlje postao i prvak sveta 1982. godine.

Rosijeva supruga Federika Kapeleti je istakla da je reč o posebnoj izložbi o dva šampiona. 


"Ova izložba će vam pomoći da vidite šta su oni učinili tokom profesionalnog života ali, naravno, oni su bili mnogo više od svoje profesije. Oni i dan-danas žive u vašim i našim srcima, a i u čitavom svetu".

Brat srpskog fudbalera Dražen Mihajlović se u emotivnom obraćanju zahvalio svima na realizaciji izložbe

"Siniša je bio most koji je spajao dva naroda, nas Srbe i Italijane. Ovde kad kažemo Siniša Mihajlović prva asocijacija nam je na Crvenu zvezdu i Italiju, a u Italiji na Srbiju."

Ministarka kulture Maja Gojković je rekla da je ovo za nju veoma emotivan momenat budući da je za Sinišu Mihajlovića vezuje dugogodišnje lično i porodično prijateljstvo.

"Legendarni srpski fudbaler i na prvom mestu čovek velikog srca, ostavio je neizbrisiv trag u svetu sporta. Svojom jedinstvenom pojavom i životnim stavom osvojio je srca mnogobrojnih ljubitelja ‘najvažnije sporedne stvari na svetu’ širom planete."

Ambasador Italije u Srbiji Luka Gori je istakao da su dvojica igrača bili omiljeni u Italiji i Srbiji.


"Rosi je postao heroj nacije donevši 1982. godine Italiji treću svetsku titulu na Mundijalu u Španiji." Mihajlović je bio otelotvorenje povezanosti dva naroda, koji je „uspeo da ujedini navijače pola Italije“, rekao je ambasador Gori.

Posetioci izložbe, koja je otvorena do 3. avgusta, mogu da vide trofeje, dresove, lopte, kopačke, fotografije i ostale predmete dvojice vrhunskih sportista.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG).


Teme