Web Analytics
U Francuskoj lokalno oboreni brojni temperaturni rekordi - BetaRS

U Francuskoj lokalno oboreni brojni temperaturni rekordi

Klimatske promene | 18.07.2023 | access_time 20:40
U Francuskoj lokalno oboreni brojni temperaturni rekordi
Brojni lokalni rekordi vrućine pali su danas u Francuskoj koja je već nekoliko dana zahvaćena toplotnim talasom, i to uglavnom na visinama u Alpima na jugoistoku i Pirinejima na jugozapadu i na Korzici, javila je meteorološka služba.

U Pirenejima temperatura je prešla 40 stepeni Celzijusa prvi put u Verdanu u Ariježu (40,6 stepeni Celzijusa na visini od 550 metara), i u Seralongu u Istočnim Pirinejima (40,4 stepena Celzijusa na 700 metaraa visine), prema privremenim vrednostima izmerenim u 17 časova.

Na jugoistoku temperature su takođe potukle rekorde na nekim mernim stanicama: 29,5 stepeni Celzijusa u Alp D'Uezu (1860 metara visine), 38,3 stepena Celzijusa u Renu na Korzici (755 metara), 36 stepeni u Avriju u Savoji (1104 metara visine) 38,6 sepeni Celzijusa u Opsu u Varu (497 metara) i 37,3 stepena Celzijusa u Vovernargu u Buš-di-Ron (565 metara).

U svim tim opštinama toplotni rekordi su osam do 11,9 stepeni Celzijusa iznad normale za leto.

U planinskom Alp D'Uezu rekord je takođe oboren za minimalnu temperaturu, pošto živa na termometru nije pala isod 19,7 stepeni Celzijusa noću, i time je osetno oboren prethodni rekord od 18,7 stepeni Celzijusa zabeležen 23. jula 2009. godine i približava se definiciji tropske noći (20 stepeni Celzijusa).

Jugoistok Francuske zahvaćen je toplotnim talasom koji prolazi zapadnim delom mediteranskog basena, posebno pogođenim efektima klimatskog zagrevanja koje snažno pogađa Španiju, Grčku i Italiju.

U Francuskoj je danas sedam departmana uglavnom na jugoistoku pod "narandžastim meteo-alarmom", kada se građani pozivaju da budu vrlo oprezni zbog posledica vrućine. Sutra se na tu listu dodaju još tri departmana.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene