Web Analytics
Zeleni razvoj: Kina ubrzava modernizaciju harmonije čoveka i prirode - BetaRS

Zeleni razvoj: Kina ubrzava modernizaciju harmonije čoveka i prirode

Životna sredina | Izvor: Beta | 19.07.2023 | access_time 08:45
Zeleni razvoj: Kina ubrzava modernizaciju harmonije čoveka i prirode
Kao druga po veličini ekonomija sveta, Kina je, korak po korak, učinila svoj deo napora u zaštiti životne sredine i zelenom razvoju, nadajući se da će se visokokvalitetna ekološka klima uskladiti sa visokokvalitetnim razvojem zemlje.

Konkretno, kineski predsednik Si Đinping nedavno je istakao da će narednih pet godina biti ključni period za izgradnju Lepe Kine, koja bi trebalo da bude stavljena u istaknutu poziciju u izgradnji velike moderne socijalističke zemlje u svim aspektima i napredovanju nacionalnog podmlađivanja.

Si, koji je takođe generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i predsednik Centralne vojne komisije, to je izjavio na nacionalnoj konferenciji o ekološkoj i zaštiti životne sredine koja je održana u ponedeljak i utorak, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"Zemlja bi trebalo da podrži visokokvalitetni razvoj sa visokokvalitetnom ekološkom klimom i promoviše modernizaciju harmoničnog suživota između čoveka i prirode, istovremeno priznajući istorijske, transformativne i sveobuhvatne promene koje je zemlja postigla tokom godina", istakao je.

Predsednik Si je kazao da su kineska ekonomija i društvo ušli u fazu visokokvalitetnog razvoja obeleženog bržim napretkom u promovisanju rasta zelenog i niskougljeničnog razvoja pozvao je na veće stanovište, širu perspektivu i snažnije napore u planiranju i unapređivanju ekološke zaštite na novom putovanju, kao i na pisanje novog poglavlja ekološke konzervacije u novoj eri.

Od 18. Nacionalnog kongresa Komunističke partije 2012. godine, pod vođstvom Si Đinpinga i Misli o socijalizmu sa kineskim karakteristikama za novo doba, Kina je dala prioritet očuvanju eko-životne sredine i zelenom razvoju i promovisala sveobuhvatnu zelenu transformaciju ekonomskog i društvenog razvoja, podseća CGTN.

Tokom protekle decenije kineska vlada je uložila više od 100 milijardi juana (13,93 milijarde dolara) u podršku izgradnji ekološke infrastrukture.

Kina je danas najveći svetski proizvođač opreme za čistu energiju. U 2021. godini, izlazna vrednost industrije za očuvanje energije i zaštitu životne sredine premašila je 1,13 hiljade milijardi dolara.

Prema podacima Kineske asocijacije proizvođača automobila, prodaja zelenih vozila dostigla je 6,89 miliona jedinica u 2022. godini, što je na godišnjem nivou povećanje od 93,4 posto, po čemu je Kina na prvom mestu u svetu osam uzastopnih godina.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina