Web Analytics
Milenković Kerković (Dveri): Od sporazuma o zaduživanju Srbije nema korist ni privreda ni građani - BetaRS

Milenković Kerković (Dveri): Od sporazuma o zaduživanju Srbije nema korist ni privreda ni građani

Ekonomija | Izvor: Beta | 20.07.2023 | access_time 11:55
Milenković Kerković (Dveri): Od sporazuma o zaduživanju Srbije nema korist ni privreda ni građani
Poslanica Pokreta Dveri u Skupštini Srbije Tamara Milenković Kerković ocenila je danas da od 11 sporazuma o zaduživanju Srbije u vrednosi 1,26 milijardi evra, koji su na dnevnom redu parlamenta, korist neće imati ni privreda ni građani.

"Predlozi zakona i sprazumi o zaduženjima, uglavnim za infrastrukturne projekte, o kojim se raspravlja u Skupštini su velika letnja prevara građana, a omogućiće da bogati budu još bogatiji", kazala je ona na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Po rečima poslanice Dveri, predloženi su sporazumi o zaduženjima sa 20 finansijera, od kojih su samo dva domaća, a pada u oči da među njima nema ni jednog iz Kine.

"Do sada su za izgradnju infrastrukturnih objekata u Srbiji najvećim delom krediti stizali iz Kine. Da li je istina da je Kina odbila da reprogramira dug Srbije po osnovu tih kredita koji su dostigli 4,5 milijardi evra", zapitala je Milenković Kerković.

Ona je istakla da je ministar finansija Siniša Mali obrazlažući predložene sporazume o novim kreditima govorio o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) koji omogućava uzimanje pozajmica, ali da nije govorio o tome koliko su osiromašili građani.

"Novi krediti uvećavaju dug po glavi svakog stanovnika Srbije za 250 evra, na 5.500 evra. Za 11 godina ove vlasti gug po glavi stanovnika je povećan za 3.500 evra", kazala je Milenković Kerković.

Dodala je da u regionu samo BiH i Severna Makedonija imaju manji od Srbije BDP po glavi stanovnika, koji je sada 7.350 evra. 

"Rast potrošačke korpe u Srbije je duplo veći nego u zemljama u okruženju, što znači da naši građani žive duplo lošije i nemaju para ni da prežive, tako da neće moći da se voze novim putevima koji se grade iz kredita", rekla je Milenković Kerković.


Teme