Web Analytics
Đedović uručila ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave za energetsku sanaciju kuća i stanova - BetaRS

Đedović uručila ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave za energetsku sanaciju kuća i stanova

Tranzicija | Izvor: Beta | 20.07.2023 | access_time 14:30
Đedović uručila ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave za energetsku sanaciju kuća i stanova
FOTO: MILOS MISKOV
Ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović uručila je danas ugovore predstavnicima 131 lokalne samouprave koje su dobile sredstva u okviru novog programa energetske sanacije porodičnih kuća i stanova, u kojem je za subvencije domaćinstvima obezbeđeno 1,8 milijardi dinara.

Đedović je, kako je saopštilo njeno Ministarstvo, na dodeli ugovora lokalnim samoupravama u Palati Srbija, rekla da će više od 8.000 građana, zahvaljujući javnom pozivu moći da smanji potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele.

Dodala je da je oko milijardu dinara subvencija obezbedilo resorno ministarstvo, a još oko 800 miliona jedinice lokalne samouprave.

"Država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva, a građani koji se opredele za više mera, subvencijama mogu pokriti i do 65 odsto troškova", rekla je Đedović.

Prvi put su, prema njenim rečima, u povoljniji položaj stavljene opštine najnižeg stepena razvijenosti i one koje su prepoznate po visokoj zagađenosti vazduha.

Nakon potpisivanja ugovora, kako je rekla, kreću javni pozivi za privredne subjekte koji će izvoditi radove, a tokom leta se očekuju i prvi javni pozivi za građane koji će, kao i privredni subjekti, moći da se prijave na taj poziv tokom cele godine.

"Nadamo se da ćemo uz efikasnu realizaciju radova već do kraja godine imati i prve rezultate, odnosno smanjenje potrošnje električne energije tokom grejne sezone. Očekivane ukupne uštede energije na osnovu sprovedenih mera iz ovog javnog poziva iznose 90 miliona kWh godišnje, a smanjenje emisija ugljen dioksida procenjuje se na 40.000 tona godišnje", rekla je Đedović.

Navela je da je do sada više od 20.000 domaćinstava energetski sanirano zahvaljujući podršci države, a da su sada obezbeđena sredstva za duplo više.

Ona je najavila da će u narednih pet godina, koliko traje program "Čista energija i energetska efikasnost za građane Republike Srbije", oko 50.000 domaćinstava imati priliku da dobije subvencije.

Đedović je navela da je za te svrhe obezbeđeno 50 miliona dolara u saradnji sa Svetskom bankom, a razgovori se vode i sa drugim finansijskim institucijama o podršci projektima u oblasti energetske efikasnosti.

Građani su, kako je rekla, pokazali odgovornost i štednjom obezbedili da se lakše prezimi u jeku svetske energetske krize.

"Energetska tranzicija je zadatak svih nas i svako ima svoju ulogu i odgovornost – država, javna preduzeća, privreda, lokalne samouprave i svi mi kao građani", rekla je Đedović.

Dodala je da će se nastaviti ulaganja u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata.

Ulagaće se, kako je rekla u dalji razvoj prenosnog sistema, a posebno će se raditi na smanjenju gubitaka na distributivnoj mreži.

"Oko 450 miliona evra biće uloženo u distributivni sistem, uključujući automatizaciju mreže, čime ćemo smanjiti broj ispada i vreme trajanja prekida, u rekonstrukciju mreže i zamenu drvenih stubova betonskim, u zamenu transformatora i ugradnju pametnih brojila čime smanjujemo tehničke gubitke i neovlašćeno preuzimanje električne energije", rekla je Đedović.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije