Web Analytics
Kineski diplomata: Kinu i SAD vežu neraskidive ekonomske i trgovinske veze - BetaRS

Kineski diplomata: Kinu i SAD vežu neraskidive ekonomske i trgovinske veze

Ekonomija | 20.07.2023 | access_time 16:10
Kineski diplomata: Kinu i SAD vežu neraskidive ekonomske i trgovinske veze
FOTO: Xinhua/Guan Liming

Ekonomske i trgovinske veze Kine i SAD povezuju dve strane Pacifika i neodvojive su kao "konac i igla" ocenio je generalni konzul Kine u Njujorku Huang Ping.

"Tokom proteklih nekoliko godina, svet je prošao kroz duboke promene, a odnosi Kine i SAD su se suočili sa nekim izazovima. Ali postoje stvari koje ostaju nepromenjene: prvo, ekonomska i trgovinska saradnja između Kine i SAD je obostrano korisna. Drugo, dve zemlje su u velikoj meri komplementarne i međuzavisne", rekao je Huang na ovonedeljnoj ceremoniji otvaranja 24. sajma tekstila i odeće u Javits centru na njujorškom Menhetnu, prenosi Sinhua.

"Tekstilna industrija je dobar primer. Ne možemo da živimo bez tekstila i odeće... To su niti koje tkaju prijateljstvo između dva naroda", rekao je on.

Napominjući da je Kina broj 1 u svetu proizvođač, izvoznik i potrošač tekstila, koji poseduje najveći i najkompletniji svetski lanac tekstilne industrije, dok su Sjedinjene Države takođe veliki potrošač tekstila, Huang je pozvao tekstilnu industriju u obe zemlje da "iskoristi mogućnosti i ojača saradnju i doprinese zdravom, stabilnom i održivom rastu ekonomskih i trgovinskih odnosa Kine i SAD".

"Takva međuzavisnost i komplementarnost između dve zemlje zahtevaju dugoročan i stabilan odnos saradnje", rekao je on.

Trodnevni događaj, koji je održan paralelno sa Teksvorld Njujork, Aparel sorsing Njujork i Houm tekstajl sorsing ekspo, okupio je skoro 800 kineskih proizvođača tkanina, kućnog tekstila i odeće da pokažu svoje najnovije proizvode i kolekcije svojim američkim modnim klijentima, rekao je Džang Tao, potpredsednik odbora za tekstilnu industriju Kineskog saveta za promociju međunarodne trgovine.

Kineska industrija tekstila i odeće, ključni pokretač globalnog tekstilnog sektora, pojačava napore za uspostavljanje zelenog lanca snabdevanja, uključujući materijale od zelenih vlakana, ekološki prihvatljivu proizvodnju i inicijative za reciklažu kako bi zadovoljila rastuću globalnu potražnju za održivom potrošnjom, rekao je on.

On je napomenuo da je kineska industrija tekstila i odeće zadržala svoju vodeću poziciju u svetu u proizvodnim kapacitetima i obimu trgovine, dok stalno podiže svoj položaj u globalnom lancu vrednosti tekstila.

Od 2020. do 2022. godine, kineski godišnji prosek izvoza tekstila i odeće premašio je 300 milijardi američkih dolara, dostigavši rekord od 323,3 milijarde dolara u 2022. godini, rekao je on.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT