Web Analytics
Grčka pozvana na 'apsolutnu budnost' zbog vrućine, požari gore, Akropolj ponovo zatvoren - BetaRS

Grčka pozvana na 'apsolutnu budnost' zbog vrućine, požari gore, Akropolj ponovo zatvoren

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 20.07.2023 | access_time 20:35
Grčka pozvana na 'apsolutnu budnost' zbog vrućine, požari gore, Akropolj ponovo zatvoren
Grčki premijer Kirijakos Micotakis pozvao je danas na "apsolutnu budnost" uoči novog vrelog talasa sa očekivanom temperaturom do 44 i 45 stepeni Celzijusa tokom predstojećeg vikenda.

Zbog novog vrućeg talasa sva arheološka nalazišta u zemlju, uključujući Akropolj u Atini će do nedelje ostati zatvoreni tokom najtoplijih sati, od podneva do 17.30, najavilo je Ministarstvo kulture.

Na osnovu sindikalne odluke čuvara znamenitosti o skraćenju radnog vremena zbog vrućine, arheološka mesta u Grčkoj će zapravo biti zatvoreni i do uobičajenog vremena zatvaranja u 20.00.

Crveni krst se ponovo rasporedio ispod Akropolja gde deli hiljade flašica vode posetiocima dok je temperatura danas u Atini bila 38 stepeni.

"Potrebna nam je apsolutna budnost jer teška vremena nisu prošla", upozorio je šef Vlade tokom posete Ministarstvu životne sredine.

Micotakis je rekao da se očekuje još jedan vreo talas i jačanje vetra koji od ponedeljka razgoreva i požare u okolini Atine.

U Atini, apsolutni temperaturni rekord od 44,8 stepeni registrovan je u junu 2007 godine, prema Nacionalnoj opservatoriji Atine, dok je apsolutni rekord temperature u Grčkoj dostignut u julu 1977. sa 48 stepeni u Elefsini, predgrađu Atine.

"Ono što nas brine je da prognoze ukazuju na novo povećanje temperatura iduće nedelje. To će značiti da se vrućina proteže petnaest dana, što je najduži period ikad registrovan u Grčkoj", rekao je za Frans pres Kostas Laguvarados, stručnjak Nacionalne opservatorije u Atini.

U centru Atine građani su danas pokušavali da obavljaju uobičajene aktivnosti uprkos ogromnoj vrućini.

Tako je čistač cipela Hristos Bojiacis rekao da je navikao na visoke temperature i da su uvek visoke leti, ali da je ove godine teško zato što toplotni talasi idu jedan za drugim.

Prodavac novina Kostas Leventuris je zatvorio svoj kiosk sat ranije zbog vrućine. A u istoj ulici su komunalni radovi koji su danas prekinuti, ali radnici su još juče radili pod jakim suncem.

Jaki šumski požari gore i dalje u Grčkoj, ali je danas stanje bolje. 

Stotine vatrogasaca i dalje se borena vatrenom frontu zapadno od Atine gde su već izgorele hiljade hektara rastinja.

Danas popodne požari su ponovo izbili u regionu Dervenohorija, severozapadno od Atine gde su vlasti evakuisale četiri sela.

S druge strane Atine, jugoistočno, poslednjih dana su izgorela 3.472 hektara prema evropskoj opservatoriji Kopernikus.

Na turističkom ostrvu Rodosu šumski požar koji je gori dva dana, danas je gasilo pet aviona i pet helikoptera.

"Vatrogasci su se suočili sa 200 požara za tri dana, u ekstremnim klimatskim uslovima", rekao je ministar za Civilnu zaštitu, Vasilis Kikilijas za atinski Radio Skai.

Prema civilnoj zaštiti rizik od požara ostaje vrlo visok za region Atike koji obuhvata glavni grad, kao i poluostrvo Peloponez na jugozapadu i centralnu Grčku.

"Naredni dani će biti jako teški", upozorio je portparol vatrogasaca Janis Artopios.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene