Web Analytics
Netanjahu ne odustaje od reforme pravosuđa, ne odustaju ni demonstranti - BetaRS

Netanjahu ne odustaje od reforme pravosuđa, ne odustaju ni demonstranti

Svet | Izvor: Beta-AP | 20.07.2023 | access_time 23:05
Netanjahu ne odustaje od reforme pravosuđa, ne odustaju ni demonstranti
Premijer Izraela Benjamin Netanjahu najavio je večeras da će nastaviti da sprovodi spornu reformu pravosuđa uprkos masovnim protestima širom zemlje i rastućim upozorenjima vojnih rezervista da se neće javljati na dužnost, te molbama predsednika SAD da obustavi ostvarenje plana.

Netanjahuov govor preko televizije u udarno vreme po svoj prilici će doprineti da se pojačaju protesti na ulicama u narednim danima pred ključno glasanje u izraelskom parlamentu (Knesetu) u ponedeljak.

Hiljade ljudi su večeras tokom zakazane "noći otpora" protestovale uz doboše i trube u Tel Avivu gde je policija neke rasterala vodenim topovima, a drugi su u povorci krenuli ka Jerusalimu, udaljenom 70 kilometara, gde Kneset treba da glasa iduće nedelje, a demonstranti će se tamo ulogoriti.

Govor Netanjahua je na momente zvučao pomirljivo pošto je rekao da razume razlike u mišljenjima koje su duboko podelile zemlju i nudeći da će potražiti kompromis s političkim protivnicima.

On je međutim delovao nepomirljvo kada je rekao da njegovi protivnici teže da ga zbace i napao vojne rezerviste koji su najavili da se neće javljati na dužnost ako plan reforme bude usvojen.

"Odbijanje vojne službe preti bezbednosti svakog građanina Izraela", rekao je Netanjahu.

Planirano je da se poslanici Kneseta u ponedeljak konačno izjasne o predlogu zakona kojim će se skresati ovlašćenje Vrhovnog suda da obara odluke koje smatra "nerazumnim", a taj pojam znači ovlašćenje za zaštitu od korupcije i neodgovarajućih postavljenja nekvalifikovanih ljudi.

Predlog zakona o tom ograničenju je jedan o ključnih u planu Netanjahuove vlade o reformi pravosuđa.

On i njegovi saveznici ultranacionalisti i ultraortodoksni Jevreji kažu da je reforma neophodna da bi se smanjila prevelika moć sudija koje nisu podložne javnom izboru.

Kritičari kažu da će zakon koncentrisati moć u rukama Netanjahua i njegovih krajnje desničarskih saveznika i potkopati sistem kontrole i odnosa grana vlasti. Takođe kažu da je Netanjahu, kome se sudi za korupciju, u sukobu interesa jer menja propise o pravosuđu dok se ono bavi njima.

Zbog toga je podeljana izraelska javnost, a predsednik SAD Džozef Bajden je apelovao na Netanjahua da uspori ostvarenje plana i da postigne širok nacionalni konsenzus pre no što se usvoji bilo kakav zakon o tome.

Najveća pretnja planu reforme su sve glasnije najave vojnih rezervista da se, ako reforma prođe, neće odazvati na dužnost, uključujući pilote borbenih aviona, komandose i pripadnike jedinica za sajber-bezbednost.

Izraelski političari i vojni vrh su upozorili da će to ugroziti bezbednost zemlje pošto okosnicu izraelske vojske čine rezervisti koji služe dobrovoljno.

Netanjahu je rekao da odbijanje služenja podriva izraelske demokratske institucije jer je vojska potčinjena vladi, a ne obrnuto.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Odbojka

Hronika