Web Analytics
Poljoprivrednici upozoravaju da je kukuruz u krizi zbog nedostatka vlage i visokih temperatura - BetaRS

Poljoprivrednici upozoravaju da je kukuruz u krizi zbog nedostatka vlage i visokih temperatura

Ekonomija | 21.07.2023 | access_time 15:30
Poljoprivrednici upozoravaju da je kukuruz u krizi zbog nedostatka vlage i visokih temperatura
FOTO: DRAGAN GOJIC

Poljoprivredici u Srbiji rekli su danas da su donji listovi na kukuruzu na pojedinim njivama počeli da se suše zbog nedostatka vlage i da će, ukoliko narednih dana ne padne kiša, šteta biti veća i zbog nemogućnosti oprašivanja.

Predstavnik udruženja Pančevački ratari Jovan Negovan rekao je za Betu da kukuruz krizira jer je zbog obilnih prolećnih kiša razvio plitak koren.

"Kukuruz se razvijao shodno prirodnim uslovima, zbog obilja vlage koje su obezbedile kiše pre mesec dana koren se nije razvijao u dubinu i sad mu nedostaje vlaga", rekao je Negovan.

Dodao je da je za oprašivanje koje će početi za nekoliko dana potrebno da temperature budu niše od 30 stepeni, u suprotnom neće moći da se oplodi i to će smanjiti prinos.

Prema rečima Dragana Kleuta iz Saveza udruženja poljoprivrednika Banata nedavno nevreme u tom delu Srbije praćeno gradom "iscepalo je listove kukuruza na froncle" ali je kiša koja je istovremeno pala obezbedila malo vlage pa je ta kultura počela i da se oporavlja.

"Zbog tropskih vrućina kukuruz je pre nevremena počeo da odbacuje donje listove jer mu je nedostajala vlaga", rekao je Kleut.

Dodao je da su nevolje poljoprivrednika povećane jer su osiguravajuće kuće prestale da osiguravaju useve jer im se to ne isplati zbog verovatno ogromne štete.

Predsednik Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije Jovica Jakšić rekao je da je teško prognozirati kolike će štete biti na kukuruzu jer još ima dosta vremena do berbe.

"Počinje period oprašivanja i neophodno je da temperature budu niže od sadašnjih. Ako ne padnu i kiša i temperatura, šteta je neminovna", rekao je Jakšić.

Teme