Web Analytics
Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom o ponovnom uspostavljanju crnomorskog izvoza žita - BetaRS

Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom o ponovnom uspostavljanju crnomorskog izvoza žita

Svet | Izvor: Beta | 22.07.2023 | access_time 17:10
Zelenski razgovarao sa Stoltenbergom o ponovnom uspostavljanju crnomorskog izvoza žita
Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom telefonom razgovarao o ponovnom uspostavljanju crnomorskog koridora za izvoz žita.

Zelenski je na svom Tviter nalogu napisao da je sa Stoltenbergom razgovarao i o primeni dogovora postignutih tokom samita Alijanse u Vilnjusu i daljim akcijama u vezi sa integraicijom Ukrajine u NATO.

"Podelili smo procene trenutne situacije u Crnom moru i rizika koje ono predstavlja za globalnu bezbednost hrane.... i buduće korake neophodne za deblokadu i održivo funkcionisanje crnomorskog koridora za izvoz žita", napisao je on.

Rusija je u ponedeljak odbila produženje sporazuma o izvozu ukrajinskog žita Crnim morem.

Moskva je nekoliko nedelja ranije pretila da neće obnoviti sporazum, žaleći se na prepreke sopstvenim isporukama poljoprivrednih proizvoda i đubriva koje su deo tog sporazuma.

Potpisan u julu 2022. u Istanbulu i već dva puta obnovljen, sporazum kojim se Ukrajini dozvoljava da izvozi svoje žitarice preko Crnog mora, omogućio je tokom protekle godine da se izveze 33 miliona tona žita iz ukrajinskih luka, uprkos sukobu.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika