Web Analytics
Očekuje se da Hun Sen opet pobedi na izborima u Kambodži, kritičari tvrde da su izbori farsa - BetaRS

Očekuje se da Hun Sen opet pobedi na izborima u Kambodži, kritičari tvrde da su izbori farsa

Svet | 23.07.2023 | access_time 13:30
Očekuje se da Hun Sen opet pobedi na izborima u Kambodži, kritičari tvrde da su izbori farsa
U Kambodži je danas počelo prebrojavanje glasova po završetku glasanja na izborima na kojima se očekuje ubedljiva pobeda dugogodišnjeg premijera Hun Sena.

Kritičari kažu da su izbori bili farsa u toj azijskoj zemlji gde je na sceni efikasno suzbijanje i zastrašivanje svake stvarne opozicije.

Evropska unija, SAD i druge države Zapada su odbile da pošalju posmatrače rekavši da nema uslova da se izbori smatraju slobodnim i poštenim. Tako su ih pratili samo zvaničnici iz Rusije i Kine.

Hun Sen (70) je polako konsolidovao svoju vlast 38 godina. Nedavno je nagovestio da će lidersko mesto možda već u avgustu prepustiti svom najstarijem sinu Hunu Manetu (45), generalu i zapovedniku Vojske Kambodže.

Hun Manet je diplomirao je na Vojnoj akademiji SAD u Vest Pointu, magistrirao na Univerzitetu Njujorka i doktorirao na Univerzitetu Bristol u Velikoj Britaniji.

Strani posmatrači ne očekuju bilo kakve brze promene u politici Maneta u odnosu na politiku njegovog oca koji je poslednjih godina postepeno približavao Kambodžu Kini.

Očekuje se šira smena generacija, pošto vladajuća Kambodžanska narodna partija (CPP) planira da postavi mlađe lidere na većinu ministarskih pozicija.

Bilo je nekoliko izveštajao protestima tokom izbora, ali portparol policije, general Kju Sopeak rekao je da se traga za 27 ljudi zbog navoda da su pozivali birače da otkriju svoje glasačke listiće na Telegram kanalu. On je rekao da su bila i dva hapšenja na biračkim mestima.

Hun Sen je bio komandant komunističkih Crvenih Kmera, odgovornih za genocid 1970-ih, a potom je prebegao u Vijetnam.

Vlast njegove stranke je oslabila na izborima 2013. godine, na kojima je opoziciona Kambodžanska partija nacionalnog spasa (CNRP) osvojila 44 odsto glasova, a CPP 48 odsto.

Hun Sen je na to odgovorio tako što je preko sudova krenuo na lidere opozicije koji su na kraju raspustili stranku posle lokalnih izbora 2017. kada je ponovo dobro prošla.

Uoči današnjih izbora Nacionalna izborna komisija zabranila je opozicionoj Partiji svetlosti, nezvaničnom nasledniku CNRP da učestvuje na izborima.

Hjuman Rajts Voč (HRW) je saopštio da "izbori imaju veoma malo sličnosti sa pravim demokratskim procesom", dok je Azijska mreža za slobodne izbore, organizacija koja okuplja preko 20 regionalnih NGO, rekla da je izborna komisija odlukom da zabrani učestvovanje drugim partijama na izborima pokazala "jasnu pristrasnost" prema vladajućoj CCP.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika