Web Analytics
Narodna stranka traži objavljivanje detalja ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma - BetaRS

Narodna stranka traži objavljivanje detalja ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma

Politika | 24.07.2023 | access_time 12:00
Narodna stranka traži objavljivanje detalja ugovora o koncesiji beogradskog aerodroma
BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO

Predsednik Odbora za privredu i finansije Narodne stranke Borislav Borović ocenio je danas, povodom događaja na aerodromu "Nikola Tesla", da je potrebno da država objavi detalje ugovora o koncesiji.

"Skandal je sa kakvom arogancijom ova vlast objašnjava poverljivost potpisanih ugovora i odbijanje da skine tajnost sa njih, iako se radi o strateškim resursima ili projektima velike vrednosti i značaja. Čudi i mlako zalaganje javnost i većine opozicionih stranaka da se ovoj praksi stane na put. Ustav Srbije garantuje pravo javnosti da dobije sve informacijama od javnog značaja i nikakve odredbe komercijalnih ugovora to pravo ne mogu ukinuti niti negirati", naveo je Borović u saopštenju.

Borović je dodao da strani ili bilo koji partner države može zahtevati i dobiti određenu poverljivost u delu njegovog finansijskog poslovanja u realizaciji tih ugovora, ali da to ne važi za čisto komercijalne ugovore.

"Potpuno je razumljivo da tajnost i poverljivost prate ugovore o nabavkama za potrebe vojske ili sporazuma iz oblasti bezbednosti, ali za čisto komercijalne ugovore ne postoji nijedan razlog za tajnost tih ugovora kroz besmislen izgovor 'to traži strani partner'", rekao je on.

On je podsetio da je Vlada obećala da će objaviti ugovor o koncesiji aerodroma, ali da se njegov sadržaj i dalje krije od građana, koji su pravi vlasnici te imovine.

"Medijsko spinovanje ministra Gorana Vesića i pozivanje na ugovor kojeg se navodno ne pridržava koncesionar - francuska kompanija Vansi, ima samo marketinšku upotrebnu vrednost za režim ali ne i suštinsku vrednost za društvo, jer niko ne zna o čemu se zapravo sastoje prava i obaveze države i koncesionara", dodao je on.

Teme