Web Analytics
Kina se štiti od ulaska invazivnih neautohtonih vrsta - BetaRS

Kina se štiti od ulaska invazivnih neautohtonih vrsta

Životna sredina | 24.07.2023 | access_time 12:05
Kina se štiti od ulaska invazivnih neautohtonih vrsta
Foto: Xinhua

Kina je pokrenula trogodišnji akcioni plan za sprečavanje ulaska invazivnih neautohtonih vrsta u granične luke širom zemlje, kao deo napora da se očuvaju ekološka bezbednost i biodiverzitet zemlje.

Kako piše Sinhua,  Kina se suočava sa sve većim rizicima od invazivnih neautohtonih vrsta zbog brzog razvoja međunarodne trgovine i česte prekogranične razmene osoblja poslednjih godina, saopštila je Generalna uprava carina.

U prvoj polovini ove godine otrkiveno je i zaustavljeno ukupno 1.405 živih životinjskih i biljnih vrsta kojima je zabranjen ulazak u zemlju, a razbijen je i jedan broj kriminalnih grupa koje su ilegalno uvozile egzotične kućne ljubimce, saopštila je Uprava.

Primena napredne tehnologije i pametne opreme biće ojačana kako bi se omogućilo rano upozoravanje na ulazak neautohtonih vrsta u zemlju, a prema planu bi trebalo pojačati analizu rizika i inspekciju karantina.

Carinska uprava će takođe raditi sa drugim vladinim odeljenjima kako bi efikasno sprečila dolazak neautohtonih vrsta, navodi se u saopštenju.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Životna sredina