Web Analytics
Dveri: Premijerkina konferencija dokaz da je vlasti potreban nakaradni Zakon o privrednim društvima - BetaRS

Dveri: Premijerkina konferencija dokaz da je vlasti potreban nakaradni Zakon o privrednim društvima

Politika | 24.07.2023 | access_time 17:25
Dveri: Premijerkina konferencija dokaz da je vlasti potreban nakaradni Zakon o privrednim društvima
FOTO: NENAD PETROVIC

Pokret Dveri ocenio je da je današnja konferencija za medije premijerke Srbije Ane Brnabić povodom Predloga zakona o upravljanju privrednim društvima koja su u vlasništvu Srbije još jedan je pokazatelj koliko je korumpiranoj vlasti neophodno da "taj nakaradni zakon" bude što pre usvojen i primenjen.

"Ovim predlogom zakona, kojim se javna preduzeća transformišu u akcionarska društva, otvara se put za njihovu kriminalnu privatizaciju od strane novokomponovanih SNS tajkuna i legalizaciju njihovog otimanja od generacija građana Srbije koji su ih stvarali i u njih decenijama ulagali", rekli su iz Dveri u saopštenju.

Naveli su da su tvrdnje Brnabić "besmislene", jer je navela da cilj novog zakona nije privatizacija javnih preduzeća, već njihova depolitizacija i profesionalizacija.

"U kojoj meri to nema dodirnih tačaka sa istinom najbolje govori činjenica da su gotovo sve direktore javnih preduzeća sve vreme svoje vlasti birali isključivo po političkim kriterijumima i godinama ih držali u VD stanju, suprotno članu 52. Zakona o javnim preduzećima, umesto da ih biraju na konkursima na osnovu stručnih referenci i profesionalnog iskustva, na šta su bili obavezni po važećem zakonu", piše u saopštenju.

Ocenili su da ne postoji ništa u važećem zakonu što je "pljačkašku SNS hordu" sprečavalo da izvrši depolitizaciju i profesionalizaciju upravljanja javnim preduzećima.

"Pokret Dveri, kao opoziciona stranka, priznaje da nisu sve tvrdnje Ane Brnabić neistinite, zbog čega je javno pohvaljujemo. Jedna je tačna. Oni od ovog zakona neće odustati. Jer odustajanje od pljačke građana i vlasti po svaku cenu, što ovaj zakon obezbeđuje, je jedino što za SNS nije opcija", rekli su iz Dveri.

Teme