Web Analytics
Posle 10 godina obnovljen civilni aviosaobraćaj između Italije i Libije - BetaRS

Posle 10 godina obnovljen civilni aviosaobraćaj između Italije i Libije

Ekonomija | Izvor: Beta-AP | 24.07.2023 | access_time 22:35
Posle 10 godina obnovljen civilni aviosaobraćaj između Italije i Libije
Prevoz putnika avionom između Libije i Italije ponovo je danas uspostavljen posle 10 godina, i njime se iz Rima do Tripolija prevezao Abdul-Hamid Dbejba, premijer jedne od dve rivalske vlade u Libiji.

Italijanska vlada je nedavno pristala da ukine zabranu civilnog saobraćaja između Italije i Libije.

"Od Rima do Tripolija, Italijan ervejzom, ITA", napisao je Dbejba na Tviteru, priloživši sliku avionske karte za čarter let AZ894.

Avion je poleteo sa aerodrom Fjumićino kod Rima a spustio se na aerodrom Mitiga - jedini koji funkcioniše u okolini Tripolija.

Premijer Dbejba, čija je vlada u Tripoliju, rekao je da će počev od septembra svi Libijci moći da kupuju karte za direktne letove do Italije.

Dbejba je rekao da očekuje da linija do Rima pomogne ponovno uspostavljanje avio-saobraća s drugim zemljama, i da će njegova vlada raditi na tome da se uspostavi i direktna linija između Rima i Bengazija, drugog po velični grada u Libiji.

Libija, severnoafrička zemlja bogata naftom, zapala je 2011. godine u haos posle građanskih protesta i pobune potpomognute NATO snagama, u kojoj je svrgnut i ubijen dugogodišnji diktator Moamer el-Gadafi, optuživanog za sve nedaće.

Mešutim posle njegove smrti usledio je haos u kojem se zemlja podelila između zaraćenih fakcija, i sada ima dve vlade - jednu na istoku i drugu na zapadu zemlje, a svaka ima podršku odmetničkih milicija i stranih vlada.

Istočnu vladu vodi premijer Osama Hamad, i njega je na funkciju imenovao Predstavnički dom libijskog parlamenta nakon pošto je propao pokušaj sprovođenja izbora u Libiji 2021. godine. Istočnu vladu podržava moćni vojni komandant Kalifa Hifter čije trupe kontrolišu istok i jug Libije.

Dbejba je blizak saveznik vladi italijanske premijerke Đorđe Meloni, a u Rimu je bio na samitu čiji je cilj bio da se suzbije priliv migranata u Evropu.

Libija je tranzitna tačka na putovanju migranata iz Afrike i s Bliskog istoka ka Evropi. Migranti do Evrope najviše stižu najkraćim pomorskim putem, preko Italije.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT