Web Analytics
Crkvena umetnost predstavljena u Galeriji RTS - BetaRS

Crkvena umetnost predstavljena u Galeriji RTS

Izložbe | 25.07.2023 | access_time 11:00
Crkvena umetnost predstavljena u Galeriji RTS

Postavka „Svetost umetnosti“ povodom 30 godina od osnivanja Akademije Srpske pravoslavne crkve za umetnost i konzervaciju predstavila je široj javnosti opseg mogućnosti crkvene umetnosti.

Postavka u Galeriji RTS-a obuhvata radove profesora i studenata Akademije, uglavnom ikone, slike ali i stripove.

Srpski patrijarh Porfirije, koji je otvorio izložbu, podsetio je da je Akademija osnovana 1993. godine.



"Crkvena umetnost jeste ekstrat, kvintesencija umetnosti zato što nije samo pokušaj da se preobrazi realnost u kojoj živimo nego je trud i napor da udjemo u realnost smisla večnog postojanja."

Direktor Akademje SPC Željko Djurić je podsetio je da je ona osnovana u cilju obrazovanja generacija koje bi obnavljale hramove i ikonostase, i istakao da diplomci Akademije danas rade u važnim institucijama kulture i umetnosti poput Narodnog muzeja Srbije, Matice srpske.

Patrijarh smatra da oni predstavljaju savremenu crkvenu umetnost u njenom najboljem svetlu i to ne samo ovde nego i šire, širom dijaspore.

  

"Postojanje jedne ovakve škole doprinosi ne samo očuvanju naše crkvene umetnosti i tradicije nego i istinskoj kreativnosti", rekao je patrijarh.

Izložba obuhvata različite oblasti crkvene umetnosti kao što su ikonopis, mozaik, kaligrafija, vajarstvo, pozlatarstvo, fotografija, strip, konzervacija, a sve to može da se vidi do 31. avgusta.

Prilog Kineske Medijske Grupe (CMG). 

Teme