Web Analytics
Unikredit fondacija: Za osnaživanje mladih u 10 evropskih zemalja 6,5 miliona evra - BetaRS

Unikredit fondacija: Za osnaživanje mladih u 10 evropskih zemalja 6,5 miliona evra

Ekonomija | Izvor: Beta | 25.07.2023 | access_time 12:25
Unikredit fondacija: Za osnaživanje mladih u 10 evropskih zemalja 6,5 miliona evra
Unikredit (UniCredit) fondacija i evropska mreža Dostignuća mladih (Junior Achievement) pokrenuli su program "Osnaži se za budućnost" kako bi zajedničkim snagama sprečili rano napuštanje škole, saopšteno je danas.

Kroz to partnerstvo Unikredit fondacija će uložiti 6,5 miliona evra za realizaciju trogodišnjeg programa u deset zemalja u kojima posluje bankarska grupacija Unikredit - Srbiji, Austriji, Bugarskoj, Češkoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Italiji, Rumuniji, Slovačkoj i Sloveniji.

Program je namenjen učenicima uzrasta od 10 do 19 godina, a cilj je njihovovo ponovno angažovanje u školi, poboljšanje rezultata, sprečavanje napuštanja škole i inspirisanje učenika da istraže i pronađu karijere koje im odgovaraju.

"Važnije je nego ikad da smo posvećeni izgradnji svetlije budućnosti za našu omladinu kroz obrazovanje, stvarajući tako put za budući rast i razvoj zajednice. Partnerstvo Fondacije sa Junior Achievement mrežom pomoći će nam da to uradimo tako što ćemo se direktno boriti protiv jednog od najvećih izazova sa kojima se prosvetni radnici našeg kontinenta suočavaju u ovom trenutku: stope napuštanja škole, koje guše mogućnosti zapošljavanja i ostavljaju trajan uticaj na životni standard", rekao je predsednik Unikredit fondacije Andrea Orćel.

Dodao je da je cilj da se dopre do više od 400.000 učenika u 10 zemalja osnažujući ih kroz transformativnu moć učenja.

Predsednik Izvršnog odbora Unicredit banke u Srbiji Nikola Vuletić rekao je da ta banka godinama veoma uspešno sarađuje sa organizacijom Dostignuća mladih u Srbiji, a sada će partnerstvo na nivou Unikredit fondacije i evropske mreže Junior Achievement omogućiti još više prilika i razmenu prakse za osnaživanje mladih za napredak, učenje i razvoj širom Evrope.

"Ovo partnerstvo i razmena iskustva i različitih modela pristupa osnaživanju obrazovanja u različitim zemljama značajno će uticati na poboljšanje uslova za obrazovanje mladih na lokalu. Naši zaposleni će svakako nastaviti da pružaju podršku mladima kroz mnogobrojne edukativne programe Dostignuća mladih, jer verujemo da budućnost svih nas leži u razvoju veština mladih i njihovoj pripremi za buduće karijerne korake", kazao je Vuletić.

Izvršni direktor organizacije Dostignuća mladih u Srbiji Darko Radičanin rekao je da je misija te organizacije da približava stvarni svet biznisa mladim ljudima i razvija njihove potencijale a da bi se to ostvarilo neophodno je aktivno učešće poslovnog sektora u procesu obrazovanja.

"Veoma nam je drago što je Unikredit fondacija posvećena istom cilju i što ćemo zajedničkim snagama uticati na kreiranje preduzimljive generacije koja je otvorena za promene, osnažena i spremna za suočavanje sa budućnošću. Verujemo da je uključivanje učenika u zanimljive, interaktivne i edukativne programe najbolji model za sprečavanje ranog napuštanja škole i motivisanje mladih da istražuju svoje mogućnosti", naveo je Radičanin.

Program „Osnaži se za budućnost“ biće sprovođen u saradnji sa školama, organizacijama i poslovnim sektorom a aktivnosti će u zavisnosti od pristupa biti podeljene u tri kategorije – „inspirisani“, „spremni“ i „uspešni“.

Tokom tri godine trajanja programa, organizacije članice Junior Achievement mreže zajedno sa Unikredit mentorima će osnažiti učenike za sticanje osnovnih znanja, veština i stavova neophodnih da preuzmu kontrolu nad svojom budućnošću i ostvare svoje ambicije.

Učenicima će biti pružena sveobuhvatna podrška dok prelaze iz oblasti učenja u sticanje zarade, kroz omogućivanje prilika kao što su učešće u programu „Menadžer na dan“, stažiranje, zapošljavanje ili otpočinjanje preduzetničkog putovanja, navodi se u saopštenju Unikredit fondacije.

Teme