Web Analytics
Premijer Grčke upozorio na teško leto zbog talasa vreline - BetaRS

Premijer Grčke upozorio na teško leto zbog talasa vreline

Klimatske promene | Izvor: Beta-AFP | 25.07.2023 | access_time 13:40
Premijer Grčke upozorio na teško leto zbog talasa vreline
Grčka prolazi kroz "teško leto" i trpi "posledice klimatske krize", upozorio je danas premijer Kirijakos Micotakis dok haraju požari podstaknuti talasom vreline i vetrom.

"Borba protiv požara će uvek biti teška jer trpimo posledice klimatske krize", rekao je Micotakis na ministarskom sastanku, čiji je početak prenosila javna televizija ERT.

Micotakis je ocenio da će se stanje pogoršati "višim temperaturama, s više suše, jačim vetrovima, dok teren u Grčkoj otežava gašenje požara".

"Pred nama je i dalje teško leto", upozorio je Micotakis, ističući da će vlasti imati "apsolutnu budnost".

Više od nedelju dana mnogi regioni u Grčkoj su u plamenu. Po procenama, do sada je izgorelo 35.000 hektara šume i rastinja.

Požari su posebno razorni na turističkim ostrvima, kao što je Rodos na jugoistoku Egejskog mora i, na drugom kraju zemlje, na Krfu u Jonskom moru.

Stotinu kilometara severoistočno od Atine, jug velikog ostrva Evije takođe je delimično opustošen plamenom.

U glavnom gradu koji se guši više od nedelju dana, očekuje se danas 41 stepen, a u centralnim krajevima zemlje očekuje se 44 stepena Celzijusa.

Akropolj, najposećenija grčka znamenitost, ponovo će zatvoriti kapiju tokom najtoplijih sati dana, od 13.00 po lokalnom vremenu (1000 GMT) do 17.00. Tako je već od prošle nedelje.

Iako navikla na letnje vrućine, Grčka doživljava jedan od najdužih toplotnih talasa poslednjih decenija, kažu meteorolozi.

Teme

Prijavite se na newsletter Zelene Srbije

Klimatske promene