Web Analytics
Vang Ji pozvao zemlje BRIKS-a na praktičniju saradnju - BetaRS

Vang Ji pozvao zemlje BRIKS-a na praktičniju saradnju

Svet | 26.07.2023 | access_time 09:40
Vang Ji pozvao zemlje BRIKS-a na praktičniju saradnju
Foto: Dmitri Lovetsky/AP
 Visoki kineski diplomata Vang Ji pozvao je zemlje BRIKS-a na praktičniju saradnju u rešavanju globalnih bezbednosnih izazova.

Vang, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor Kancelarije Centralne komisije za spoljne poslove nazvao je BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika) važnom platformom za zemlje u razvoju, prenosi Kineska medijska grupa (CMG).

"U novim okolnostima, trebalo bi da shvatimo pravac budućeg razvoja zemalja BRIKS-a, dodatno ojačamo političko međusobno poverenje i stratešku saradnju i kontinuirano obezbeđujemo međunarodne javne proizvode koji ispunjavaju uslove tog vremena", rekao je Vang u utorak.

Da bi se rešili trenutni globalni bezbednosni izazovi i rešile bezbednosne dileme, Vang je pozvao zemlje BRIKS-a da se pridržavaju premise međusobnog poštovanja i principa Povelje UN, da poštuju međusobne legitimne bezbednosne interese i poštuju pravo zemalja da biraju svoje političke sisteme i puteve razvoja.

U govoru na 13. sastanku predstavnika bezbednosti zemalja BRIKS-a Vang je pozvao zemlje članice da se pridržavaju puta solidarnosti i saradnje, stave nacionalnu bezbednost u kontekst zajedničke bezbednosti, zajednički se pozabave svim vrstama bezbednosnih izazova u duhu pobedničke saradnje i suprotstave se hladnoratovskom mentalitetu.

Tokom sastanka, predstavnici zemalja BRIKS-a obavili su detaljnu razmenu mišljenja o trenutnim bezbednosnim izazovima, borbi protiv terorizma i sajber bezbednosti, bezbednosti hrane i vode,  energetskoj bezbednosti i drugim pitanjima i postigli širok konsenzus.

Strane su se takođe složile da pojačaju dijalog, konsultacije, solidarnost i saradnju, podrže Južnu Afriku u organizovanju Samita BRIKS-a, kao i da promovišu kontinuirani razvoj i proširenje saradnje.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika