Web Analytics
Vojni sindikat: Vučić pokazao da ne zna kako treba da izgleda vojska u 21. veku - BetaRS

Vojni sindikat: Vučić pokazao da ne zna kako treba da izgleda vojska u 21. veku

Politika | Izvor: Beta | 26.07.2023 | access_time 11:10
Vojni sindikat: Vučić pokazao da ne zna kako treba da izgleda vojska u 21. veku
Vojni sindikat Srbije ocenio je danas da je predsednik Aleksandar Vučić svojim izjavama na poligonu "Pasuljanske livade" da je normalno da vojnici ginu i povređuju se, pokazao da ima potpuno pogrešnu percepciju o tome šta je vojska i kako treba da izgleda u 21. veku.

"Ovakvom ishitrenom izjavom javno ste pokazali da imate potpuno pogrešnu percepciju o tome šta je vojska, naročito ona potpuno profesionalna i kako ona danas u 21. veku treba da izgleda. Ali ne zameramo mi to vama gospodine predsedniče, već onima oko vas kojima toliko slepo verujete, a koji su najveći krivci za popuno uništenje onoga što se nekad zvalo Vojska Srbije. Da dobro ste čuli, potpuno uništenje i obesmišlјavanje svega što je nekad činilo vojsku u Srbiji i ono sa čime se ona poistovećivala", piše u saopštenju sindikata.

Sindikat je poručio predsedniku Vučiću da oni kojima slepo veruje u sistemu odbrane ne misle dobro ni njemu ni vojsci i da on treba da stane na stranu vojske a ne na njihovu stranu.

"Takođe juče rekoste da je normalno da vojska spava po šatorima. Jeste, slažemo se. A da li su vam rekli koliko su stari šatori koje danas vojska koristi i da je odavno tendencija da se oni u našoj vojsci potpunosti izbace iz upotrebe. Da li vam je Baća (pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović), rekao kada je vojska poslednji put kupila šatore, zašto se ovi postojeći, iz JNA, na svakom logorovanju pokrivaju najlonima i sličnim priručnim sredstvima da ne bi prokišnjavali?", navodi se.

Dodaje se da je prioritetan zadatak najviših vojnih starešina i rukovodilaca u sistemu odbrane isključivo prikrivanje sopstvene odgovornosti za katastrofalno loše stanje u vojsci i svakodnevno ugrožavanje bezbednosti potčinjenih.

"Odgovorno tvrdimo da vas o stanju u sustemu odbrane i vojsci lažno izveštavaju. Iako je svaki pretpostavlјeni dužan da primenjuje propisane i potrebne mere bezednosti za svoje potčinjene, uspeli su da stvore narativ da njihove odgovornosti za pogibije i povređivanja nema i da su oni koji ginu i povređuju se krivi jer se žale. Očigledno je da ne znate i ne razumete šta znači biti vojnik i šta je suština tog zanata", piše u saopštenju.

Sindikat je Vučiću poručio da vojsci ne smetaju kiša i teški uslovi rada već "nestručnost, neznanje, bahatost i bezobrazluk pretpostavlјenih".

"Pretpostavljenih koji su ogrezli u kriminal i zloupotrebe isklјučivo zarad ličnih interesa i privilegija kojih po svaku cenu neće da se odreknu i koji su u potpunosti obesmislili i razorili sistem komandovanja i subordinacije i vojsku u celini, a svojim ličnim primerom nama svima svaki dan pokazuju da je normalno na najgrublјi način kršiti propise i činiti štetu državi i vojsci i beskrupulozno gaziti po lјudima koji su vam potčinjeni", dodaje se.

Sindikat je pomenuo i Vučićevu izjavu da je normalno da profesionalni vojnici čiste kasarne i održavaju zelenilo.

"Vojska Srbije više od decenije potpuno je profesionalizovana i u pravu je general (komandant 72. specijalne brigade Miroslav) Talijan, kada vam kaže da nije normalno da profesionalac kome ćete sada dati platu veću od pilota MIG-a 29, po ceo dan treba u rukama drži trimer, metlu i grabulјe, umesto da održava fizičku kondiciju, puca i uvežbava taktičke radnje. Da li policajci po policijskim stanicama i oko policijskih stanica sade cveće, kose travu i čiste toalete? Zašto i njima ne kažete da je normalno da to rade? Zašto u predsedništvu imate čistačice i radnike koji održavaju zelenilo?", dodao je sindikat.

Teme