Web Analytics
Tabloid: Novinar Milovan Brkić na samrti u zatvoru - BetaRS

Tabloid: Novinar Milovan Brkić na samrti u zatvoru

Hronika | 26.07.2023 | access_time 12:35
Tabloid: Novinar Milovan Brkić na samrti u zatvoru
FOTO: MILOS MISKOV

Redakcija magazina "Tabloid" saopštila je danas da se vlasnik i glavni urednik tog časopisa Milovan Brkić nalazi na samrti u Okružnom zatvoru u Beogradu.

Redakcija je navela da zatvorski službenici jutros nisu dozvolili posetu Brkićevog advokata Stevana Damnjanovića, jer se, kako su kazali, novinar Brkić nalazi u veoma lošem zdravstvenom stanju.

"U jutarnjim časovima Brkića je trebalo da poseti advokat Stevan Damnjanović. Međutim, prilikom dolaska na zakazanu posetu, Damnjanović je obavešten od strane zaposlenih u Centralnom zatvoru u Bačvanskoj ulici da je Milovanu Brkiću pozlilo i da ne može da ga primi", saopšteno je.

Dodaje se da redakcija Tabloida i advokati nemaju nikakvih drugih informacija u kakvom stanju se nalazi glavni i odgovorni urednik Milovan Brkić.

"Ne posedujemo informaciju da li je Milovan Brkić u svesnom stanju, da li je u komi, da li je prebačen u bolnicu, niti bilo kakvu drugu informaciju i pored više pokušaja da saznamo", naveli su.

Advokatski tim Milovana Brkića je više puta zahtevao od upravnika Okružnog zatvora Zvonka Grulovića da Brkić bude hitno prebačen u zatvorsku bolnicu kako bi mu bilo omogućeno adekvatno lečenje.

"Naglašavamo da je Milovan Brkić u prethodnom periodu bio izložen neviđenoj torturi, nepružanju lekarske pomoći, maltretiranju od strane zaposlenih u zatvoru i nemogućnosti da ga članovi porodice posete. Ukoliko se ova situacija završi tragično za to će biti krivi, sudija Dušan Agatonović, sudija Nikola Mikić, javni tužilac Ljiljana Komnenović, upravnikzatvora Zvonko Grulović i predstavnici najviših izvršnih organa vlasti”, naglašava se u saopštenju redakcije Tabloida i apeluje na javnost da utiče da se Milovan Brkić pusti na slobodu kako bi mogao adekvatno da se leči, "ukoliko ne bude prekasno".

Novinar Milovan Brkić (66) osuđen je 11. jula u Višem sudu u Beogradu na 14 meseci zatvora zbog krivičnog dela pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja.

Brkić već više od mesec dana štrajkuje glađu i žeđu.

Teme