Web Analytics
Unikredit grupa: Rekordni rezultati u 2023. - BetaRS

Unikredit grupa: Rekordni rezultati u 2023.

Ekonomija | Izvor: Beta | 26.07.2023 | access_time 16:25
Unikredit grupa: Rekordni rezultati u 2023.
Unikredit (UniCredit) grupa danas je saopštila da je u prvom polugodištu ove godine postigla najbolje rezultate u istoriji poslovanja te bankarske grupacije, sa iskazanom neto dobiti od 4,4 milijarde evra, što je povećanje od 91,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. 

Neto profit u drugom kvartalu 2023. godine uvećan je 14,9 odsto i iznosio je 2,3 milijarde evra, a to je deseti uzastopni kvartal u kojem je ostvarena profitabilnost.

Odličan finansijski rezultat u drugom kvartalu 2023. odražava konzistentan rast kvaliteta, ostvarene rezultate na svim ključnim polugama kroz sve poslove i koji je vođen sa 5,9 milijardi evra neto prihoda, što je povećanje od 24,4 odsto na godišnjem nivou, navodi se u saopštenju.

"Nastavljamo da postižemo izvrsnost kroz pobedničku strategiju koja je ukorenjena u našoj tekućoj industrijskoj transformaciji. Naš učinak je rezultat visokokvalitetnog rasta naknada uprkos neizvesnoj makroekonomskoj pozadini, daljeg smanjenja troškova uprkos visokoj inflaciji i snazi neto prihod od kamata. Sve ovo, zajedno sa niskom cenom rizika, pokazuje da možemo da ostvarimo održivu profitabilnost", rekao je predsednik Izvršnog odbora Unikredit grupe Anrea Orćel.

Dodao je da rezulatati u prvom polugodištu omogućavaju da neto profit Grupe na kraju godine bude najmanje 7,5 milijradi evra, a minimalnu raspodelu iz te dobiti 6,5 milijardi evra.

"U ovim izazovnim vremenima podržavamo i osnažujemo naše zajednice da napreduju i nedavno smo pokrenuli drugi ’UniCredit per l'Italia’ sa potencijalnom vrednošću od 10 milijardi evra. Ovo ima za cilj da podrži raspoloživi prihod pojedinaca i domaćinstava i likvidnost italijanskih preduzeća, a mi ćemo nastaviti da ispunjavamo naše društvene odgovornosti prema našim zainteresovanim stranama širom zemalja u kojima smo prisutni", rekao je Orćel. 

Teme