Web Analytics
Mihajlović (SSSS): Plate u Srbiji nominalno rastu, ali gube trku sa inflacijom - BetaRS

Mihajlović (SSSS): Plate u Srbiji nominalno rastu, ali gube trku sa inflacijom

Ekonomija | 26.07.2023 | access_time 16:45
Mihajlović (SSSS): Plate u Srbiji nominalno rastu, ali gube trku sa inflacijom
FOTO: ANA SLOVIC

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović rekao je danas da plate u Srbiji nominalno rastu, ali iz meseca u mesec gube trku sa inflacijom, pa je kupovna moć stanovništva sve manja.

On je za Betu rekao da su stanovnici Srbije iz meseca u mesec sve siromašniji.

"Nismo zadovoljni načinom na koji se usklađuju plate i minimalne zarade jer je minimalna potrošačka korpa skuplja oko 23 odsto, a najava povećanja minimalca za 17 odsto za sledeću godinu znači da smo već sada sa tim povećanjem u minusu šest-sedam odsto, ne računajući inflaciju koja će biti do kraja ove i tokom sledeće godine", rekao je Mihajlović.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku prosečna neto zarada u Srbiji za maj ove godine iznosila je 86.220 dinara. Bruto i neto zarade u periodu januar–maj, u odnosu na isti period prošle godine, nominalno su veće za 15,5 odsto, a realno su manje za 0,1 odsto.

U poređenju sa istim mesecom prethodne godine, prosečne bruto i neto zarade za maj 2023. godine nominalno su veće za 16,2 odsto, a realno za 1,2 odsto.

Najava predsednik Srbje Aleksandra Vučića, kako je rekao, o povećanju minimalne zarade za 2024. za 17 odsto, sa oko 42.000 dinara na 400 evra pre početka pregovora je ponovo devalviranje bilo kakvog socijalnog dijaloga poslodavaca, države i sindikata.

Dodao je da je povećanje od 17 odsto ispod svake granice minimuma.

Minimalna potrošačka korpa je, kako je rekao, namenjena tročlanoj porodici, košta 52.000 dinara i u nju ne ulaze, čak ni izdaci za struju i komunalije.

"Standard pada iz meseca u mesec, imamo sve više para u džepu, a njima je sve manja kupovna moć", rekao je Mihajlović.

Dodao je da SSSS traži da se izjednači vrednost minimalne zarade i potrošačke korpe.

"Minimalna zarada treba da bude, najmanje 52.000 dinara, to je povećanje od 26-27 odsto. Bilo bi dobro da ovo povećanje od 17 odsto važi za period od septembra ove godine do kraja decembra", rekao je Mihajlović.

Teme