Web Analytics
Nauka i tehnologija u službi poljoprivrede u centralnoj Kini - BetaRS

Nauka i tehnologija u službi poljoprivrede u centralnoj Kini

Ekonomija | 26.07.2023 | access_time 17:15
Nauka i tehnologija u službi poljoprivrede u centralnoj Kini
FOTO: Xinhua/Weng Xinyang

U malom planinskom selu Bojunling u centralnoj kineskoj provinciji Henan, Liu Pingdžou, koji se nekada oslanjao na iskustvo prethodnih generacija, sada postavlja nove standard sa svojim stablima oraha.

Zahvaljujući stručnjacima za nauku i tehnologiju koji su poslati u ruralna područja, stari i novi zemljoradnici obezbeđuju žetve, dele svoje priče i utiru put budućim generacijama, piše Sinhua.

Ovog meseca, kontinuirane visoke temperature predstavljale su potencijalnu pretnju za nova stabla oraha, što je nateralo naučno-tehnološke ekspert da češće posećuju Bojunling.

"Nisam te ranije slušao, zar ne?" zakikotao se Liu Pingdžou dok je razgovarao sa jedniom od njih. "Uradiću šta god kažete i ovogodišnja žetva će biti mnogo bolja nego ranije", dodao je on.

Potpomognuti iskustvom koje su im preneli očevi, dedovi, pa čak i pradedovi, uzgajivači oraha u Bojunlingu nisu imali poverenja kada su stručnjaci prvi put došli u selo.

Stručnjaci su istakli da se uzgoj oraha u Bojunlingu suočava sa izazovima kao što su jedna sorta biljaka, nizak prinos i niska dodata vrednost. Počeli su tako što su ubeđivali lokalne proizvođače oraha da poboljšaju sorte biljaka, što je rezultiralo povećanjem prihoda po glavi stanovnika za oko 1.500 juana.

Uzgajivači oraha odgovorili su na ovaj uspeh promenom stava prema stručnjacima. Sada ih zovu u pomoć čim naiđu na izazov.

Stručnjaci trenutno pomažu seljanima da transformišu neplodne planinske padine u voćnjake a devet vrsta voćaka, uključujući trešnju, šipak, glog, kajsiju, šljivu i žižulu.

U selu Siađiang u provinciji Džeđiang, poljoprivreda je nekada bila uglavnom bezuspešan poduhvat. Obradivo zemljište po glavi stanovnika u selu je manje od 1 mu (oko 0,07 hektara). Seljani su imali malo poverenja u poljoprivredu pre 20 godina. "Mogu li 'grumenčići zlata' da rastu na ovakvoj zemlji?" pitali su seljani.

Godine 2003. Iu Suping, inženjer sa istraživačkog instituta za tradicionalnu medicinu Džeđiang, otišao je u Siađiang kao stručnjak za naučnu tehnologiju. "Gospodin Ju je taj koji me je naterao da shvatim da se poljoprivredom može steći bogatstvo", rekao je Điang Jinsiang, seljak iz Siađianga.

Uz pomoć Jua, seljaci u Siađiangu počeli su da sade bilje koje se koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini. Danas je raspoloživi prihod po glavi stanovnika planinskog sela 14,5 puta veći nego pre 20 godina.

Grad Longćuan u Džeđiangu je bogat bambusovim resursima, sa 610.000 hektara bambusove šume, ali donedavno razvoj srodnih industrija tamo nije odgovarao bogatstvu prirodnih resursa.

U 2015. godini, bambusova i drvna industrija u Longćuanu ušla je u kritičnu fazu transformacije i nadogradnje. Čen Siju, profesor sa Univerziteta za poljoprivredu i šumarstvo u Džeđiangu, angažovan je kao specijalni pomoćnik gradonačelnika Longćuana, odgovoran za transformaciju, unapređenje i tehnološke inovacije u industriji bambusa i drveta u gradu.

Nakon što se Čenov prvi mandat završio, više od 20 kompanija i fabrika pisalo je Univerzitetu Džeđiang A&F, nadajući se da će ubediti univerzitet da dozvoli Čenu da duže ostane u Longćuanu kao njihov stručnjak za naučnu tehnologiju.

Čen i danas radi u gradu. Sarađivao je sa kompanijama u apliciranju za više od 20 patenata i obezbedio više od 60 miliona juana u sredstvima podrške, pomažući Longćuanu da razvije industriju bambusa i drveta vrednu milijardu juana.

Sistem slanja stručnjaka za naučnu tehnologiju u ruralna područja ima snažnu vitalnost i širok uticaj, saopštio je partijski komitet pokrajine Džeđiang. Stručnjaci će se i dalje fokusirati na razvojne potrebe poljoprivrede, ruralnih područja i farmera, širiti napredne tehnologije i razvijati industrije koje ljude čine bogatijim.

Teme

Novo

Društvo

Šta drugi čitaju

Dnevni evropski servis

IT