Web Analytics
Vođa 'Vagnera' Prigožin u Sankt Peterburgu - BetaRS

Vođa 'Vagnera' Prigožin u Sankt Peterburgu

Svet | Izvor: Beta | 27.07.2023 | access_time 17:30
Vođa 'Vagnera' Prigožin u Sankt Peterburgu
Vođa ruske prvatne vojske "Vagner" Jevgenij Prigožin koji je u junu predvodio neuspešnu jednodnevnu pobunu protiv vojnog vrha Rusije, fotografisan je u Sankt Peterburgu gde je u toku samit Rusija-Afrika.

Direktor Ruskog doma u Centralnoafričkoj Republici Dmitrij Siti objavio je danas fotografiju na kojoj Prigožin pozira sa nepoznatim gostom iz Afrike, prenosi portal Fontanka iz Sankt Peterburga.

Siti je napisao da je to fotografija sa samita i izrazio zahvalnost "gospodinu ambasadoru" za nju.

Istu fotografiju objavilo je i nekoliko medija koji su ranije bili deo Prigožinove medijske imperije. Oni su naveli da se Prigožin na samitu sastao sa predstavnicima Centralnoafričke Republike, Malija i Nigera.

"Vagner" grupa je optuživana za učešće u više sukoba i brutalnost posebno u Africi.

Slika jeste nastala u Sankt Peterburgu, ali ne na marginama samita, već u hotelu "Trezini" koji je u vlasništvu Prigožinove porodice, navodi portal. Sve sobe tog hotela rezervisane su za naredna tri dana.

Samit je danas otvorio predsednik Rusije Vladimir Putin obećanjem da će "narednih meseci" obezbediti besplatne isporuke od 25.000 do 50.000 tona žitarica za šest afričkih zemalja: Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Centralnoafričku Republiku i Eritreju.

Prigožin, dugogodišnji bliski saveznik Putina, pokrenuo je pobunu 23. juna uveče, tvrdeći da je ruska vojska ubila neke od njegovih boraca u napadu iz vazduha, što je negiralo Ministarstvo odbrane u Moskvi. Borci Vagnera su do sada imali značajnu ulogu u ruskom ratu protiv Ukrajine.

Dan kasnije, Prigožin je objavio da prekida pobunu i da će se s borcima vratiti na front u Ukrajinu. Međutim, Kremlj je ubrzo saopštio da će Prigožin u Belorusiju, na osnovu dogovora uz posredovanje beloruskog predsednika Alakesandra Lukašenka, i da će krivične prijave protiv pobunjenika biti odbačene.

Nekoliko konvoja Vagnerovih plaćenika stiglo je nedavno u Belorusiju gde su u kampu koji su beloruske vlasti ponudile Prigožinu, i, kako se tvrdi, obučavaju beloruske trupe.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika