Web Analytics
Kim Džong Un nadgledao vojnu paradu, prikazani novi dronovi i rakete - BetaRS

Kim Džong Un nadgledao vojnu paradu, prikazani novi dronovi i rakete

Svet | 28.07.2023 | access_time 08:45
Kim Džong Un nadgledao vojnu paradu, prikazani novi dronovi i rakete
FOTO: AP

Lider Severne Koreje Kim Džong Un nadgledao je vojnu paradu na kojoj su prikazane nove bespilotne letelice sa nuklearnim sposobnostima i interkontinentalne balističke rakete, na godišnjicu primirja kojim su okončane borbe u Korejskom ratu, preneli su danas tamošnji mediji.

"Prikazani su novi strateški bespilotni izviđački avioni i višenamenski dronovi za napad", prenela severnokorejska agencija KCNA.

Ta agencija je dodala da su "entuzijazam i oduševljenje javnosti bili na vrhuncu kada je najnovija interkontinentalna balistička raketa Severne Koreje (ICBM), Hvasong-18 na čvrsto gorivo, testirana u aprilu i julu ove godine, predstavljena na paradi".

Toj paradi su prisustvovali i visoke ruske i kineske delegacije koje su bile u poseti Pjongjangu. To su bili prvi poznati strani gosti severnokorejskog lidera od početka pandemije korona virusa.

Kim Džong Un nadgledao vojnu paradu, prikazani novi dronovi i rakete
Obeležavanje 70. godišnjice primirja u Korejskom ratu, kojim su okončane borbe, u Severnoj Koreji se slavi kao "Dan pobede".

Iako je zaključeno primirje kojim su prekinuti sukobi u ratu (1950-1953), nije podstignut mirovni sporazum, čime su dve Koreje tehnički i dalje u ratu.

Satelitski snimci potvrdili su da je Severna Koreja održala veliku vojnu paradu za jučerašnju godišnjicu.

KCNA je prenela da je parada "celom svetu pokazala nepopustljivu volju svih vojnika i ljudi da stvore novu legendu pobede u eri Kim Džong-una".

Analitičari su ocenili da je "parada važan motor za promovisanje legitimiteta vladavine Kim Džong Una i unutrašnjeg jedinstva u ovom ekonomski teškom periodu".

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika