Web Analytics
Samardžić: Putin oslobodio desničara i kriminalca Prigožina a uhapsio ruskog marksistu Kagarlickog - BetaRS

Samardžić: Putin oslobodio desničara i kriminalca Prigožina a uhapsio ruskog marksistu Kagarlickog

Politika | 28.07.2023 | access_time 14:25
Samardžić: Putin oslobodio desničara i kriminalca Prigožina a uhapsio ruskog marksistu Kagarlickog
Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Politikolog Miroslav Samardžić izjavio je danas da je ruska tajna služba FSB uhapsila vodećeg ruskog marksistu i levičarskog političkog aktivistu Borisa Kagarlickog, jer ruskom predsedniku daleko više smeta kritika s leva, nego sa desnih političkih pozicija, o čemu svedoči činjenica da je Putin "oslobodio" Jevgenija Prigožina, vođu paravojne formacije Vagner, uprkos pobuni koju je Prigožin organizovao.

"Razlog za hapšenje je navodno opravdavanje terorizma, ali stvarni razlog je što je Kagarlicki jedan od najupornijih kritičara Putinove autoritarne vladavine i ruskog kapitalizma", rekao je Samardžić agenciji Beta.

Prema njegovim rečima, Kagarlicki je poznat po svojim teorijskim radovima o posledicama globalizacije a njegova knjiga Imperija na periferiji (2008) predstavlja "jednu od najboljih studija o istorijskom položaju Rusije u svetskom kapitalističkom sistemu".

Kagarlicki je urednik poznatog ruskog portala rabkor.ru na kome je objavio veliki broj kritičkih tekstova, uključujući i one o ratu u Ukrajini.

U Sovjetskom Savezu Kagarlicki je zbog disidentskih aktivnosti bio osuđen i proveo je u zatvoru oko dve godine.

Pod vladavinom Borisa Jeljcina, tokom oktobarskih događaja 1993. godine, protivio se raspuštanju Vrhovnog sovjeta, zbog čega je bio zatvoren i teško pretučen.

Zbog poziva na proteste nakon izbora za Državnu dumu 2021. kažnjen je sa 10 dana zatvora. Sada mu preti kazna od pet godina robije.

"Vođa nedavne oružane pobune Jevgenij Prigožin oslobođen je svih optužbi. Krivični postupak protiv njega je obustavljen iako je tokom pobune ubijeno najmanje 13 ruskih pilota. Očigledno je da se posrnuli ruski diktator Putin više plaši kritike svog sistema vladavine s leva nego od oružane pobune kriminalizovane desnice, koju je tako uporno gajio tokom više od dve decenije svoje vladavine", kazao je Samardžić.

On je ocenio da je "neuspešno ratovanje u Ukrajini ogolilo Putinov režim, a on lično je kompromitovan ne samo kao nedemokratski već i kao nesposoban vladar".

"Neuspesi u ratu bili su kobni za neke ruske vladare, poput Nikolaja Drugog. Rusija je danas država u kojoj postoji nepodnošljiva nejednakost, na vlasti je pljačkaška buržoazija koju interesuje samo da očuva svoje privilegije. Putin se očigledno uplašio od mogućeg porasta nezadovoljstva u zemlji i zbog toga je uhapšen Kagarlicki. Kritika kapitalizma je za Putina najveći prestup", rekao je Samardžić.

Teme