Web Analytics
Danska želi da ograniči proteste koji uključuju skrnavljenje Kurana - BetaRS

Danska želi da ograniči proteste koji uključuju skrnavljenje Kurana

Svet | Izvor: Beta-AFP | 30.07.2023 | access_time 21:55
Danska želi da ograniči proteste koji uključuju skrnavljenje Kurana
Vlada Danske je danas saopštila da namerava da ograniči moguće nove demonstracije uz skrnavljenje Kurana, koje ugrožavaju javnu bezbednost.

Upozoravajući da takve demonstracije idu na ruku ekstremistima i seju podele, Vlada namerava da "istraži" mogućnost intervencije u situacijama "u kojima se, na primer, vređaju druge zemlje, kulture i religije, a koje mogu imati značajne negativne posledice po Dansku, posebno po bezbednost", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

"To se naravno mora uraditi u okviru slobode izražavanja zaštićene Ustavom", dodaje se u saopštenju i ističe da je sloboda izražavanja jedna od najvažnijih vrednosti Danske.

Nedavne demonstracije u Švedskoj i Danskoj uz paljenje ili drugo skrnavljenje svete muslimanske knjige podigle su diplomatske tenzije između te dve zemlje i Bliskog istoka.

Dansk Minstarstvo smatra da su protesti "dostigli nivo na kojem se Danska doživljava u mnogim delovima sveta kao zemlja koja omogućava vređanje i omalovažavanje kultura, religija i tradicija drugih zemalja".

Dodaje se da je "glavna svrha" nekih od tih protesta bila provokacija koja bi mogla da ima "velike posledice".

I švedski premijer Ulf Kristerson (Kristersson) je danas u saopštenju poručio da je sličan proces već u toku u Švedskoj i da je u kontaktu sa svojom danskom koleginicom Mete Frederiksen (Mette).

"I mi analiziramo pravnu situaciju da bismo razmotrili mere za jačanje javne bezbednosti i bezbednosti Šveđana u Švedskoj i širom sveta", napisao je Kristerson na Instagramu.

Švedska je u četvrtak naredila vojsci i administraciji da pojačaju pripreme protiv terorizma zbog pogoršanja bezbednosti, posle nekoliko protesta u kojima je oskrnavljen Kuran.

Saudijska Arabija i Irak su povodom skrnavljenjA Kurana u dve skandinavske zemlje pozvali na vanredni sastanak Organizacije islamske saradnje sutra u Džedi.

Teme

Ekonomija

Šta drugi čitaju

Fudbal

Hronika