Web Analytics
Niger: Pučisti optužuju Francusku da hoće vojno da interveniše - BetaRS

Niger: Pučisti optužuju Francusku da hoće vojno da interveniše

Svet | 31.07.2023 | access_time 11:35
Niger: Pučisti optužuju Francusku da hoće vojno da interveniše
Foto: Sam Mednick/AP
Vojnici Nigera koji su svrgnuli izabranog predsednika Mohameda Bazuma optužili su Francusku da hoće "vojno da interveniše" da bi predsedniku vratila njegove funkcije, navodi se saopštenju objavljenom danas na nacionalnoj televiziji.

"Tražeći načine i sredstva da interveniše vojno u Nigeru Francuska uz saučesništvo nekih Nigeraca, održala je sastanak u generalštabu Nacionalne garde Nigera da dobije potrebna politiička i vojna odobrenja", navodi se u saopštenju.

U odvojenom saopštenju pučisti optužuju "bezbednosne službe" jedne "zapadne ambasade", ne navodeći koje, da je juče u glavnom gradu Nijameju ispalila suzavac na demonstrante koji su podržavali vojnu huntu, a da je kao posledica bilo šest povređenih koji su prebačeni u bolnice.

Francuski predsednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) zapretio je u nedelju da će uzvratiti "odmah i neumoljivo" na svaki napad na državljana Francuske i na francuske interese u Nigeru, gde su hiljade demonstranata koji podržavaju vojni puč napale francusku ambasadu u Nijameju.

Neki su pokušali da upadnu u ambasadu i rasterani su suzavcem.

Niger je strateški partner Francuske koja trenutno ima oko 1.500 vojnika u toj zemlji, ključnoj za borbu protiv džihadista.

Zapadnoafričke zemlje u nedelju su uputile ultimatum od nedelju dana vojnoj hunti u Nigeru da potpuno vrati ustavni poredak, navodeći da ne isključuje pribegavanje sili ukoliko bude potrebno.

Francuska je pozdravila odluke koje su doneli šefovi zemalja Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država (ECOWAS) koji su se juče okupili u Abudži u susednoj Nigeriji.

Teme